HGS işlemlerinde zaman zaman vatandaşların üzerine ceza görülebilmektedir. HGS cezası olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar hangi işlemleri yapması gerektiğini merak ediyor. İşte HGS işlemleri hakkında merak edilen tüm detaylar…
Hızlı Geçiş Sistemi olarak bilinen HGS, köprü ve otoyollarda trafik sorununu ortadan kaldırmak için çözüm olarak hayatımıza girdi. HGS sisteminde bazı eksiklikler göze çarparken, vatandaşlar araç önüne yapıştırdıkları etiketlerim bazılarının okunmadığını söylüyor. Bu nedenle bazı araç sürücüleri ceza alırken çoğu zaman bu durumun farkında olmuyor. Bu nedenle HGS ceza sorgulama işlemi yaparak kaçak geçiş yapıp yapmadığınızı öğrenebilir ve borçlardan kurtulabilirsiniz.
HGS KAÇAK GEÇİŞ CEZASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
HGS sistemi üzerinde herhangi bir ceza uygulanıp uygulanmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için farklı yöntemler yer almaktadır. E-devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi yaparak HGS cezalarınızı öğrenebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü yani KGM tarafından sunulan hizmet üzerinde HGS ceza sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. İnternet adresi üzerinden sorgulama sayfasına giriş yaparak sorunuzun yanıtını öğrenebilirsiniz.
Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise PTT üzerinden sorgulama işlemi yapmaktır. PTT bünyesinde HGS işlemleri hakkında sorgulama yapabilirken ceza alıp almadığımızda kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Giriş yaptığınız sayfada geçiş ihlali sorgulama butonuna basarak plakanızı ve resimde yer alan doğrulama kodunu girerek hakkınızda ceza olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
HGS CEZASI NE KADARDIR?
HGS sistemi ile kaçak geçiş yapan kişiler 15 gün içerisinde bakiyelerini güncelleyerek yani hesaplarına para yatırarak ceza işleminden kurtulabilir. 15 gün içerisinde hesabına para yatıran kişiler ceza tutarını ödemezken normal geçiş ücret ödemektedir. Eğer ceza işlemi ödemeniz gerekirse normal tutarın 11 katını ödemek zorunda kalırsınız.
HGS bulunmadan gişelerden geçen kişiler ise HGS etiketi satın alarak aktif hale getirmesi gerekir.Bu sayede ceza tutarı kesilmez ki normal geçiş ücreti alınır.Fakat etiketi okunmaya ya da etiketi bulunmayan araçların söylediğimiz yen yöntemleri uygulamaması durumu da geçiş ücretinin 11 katı ücret kesintisi yapılır. Ödemeniz durumunda ise ceza tutarı faizi ile katlanarak artmaktadır.
HGS GEÇİŞ İHLALİ CEZASI NEREYE NASIL ÖDENİR?
HGS gişelerinden kaçak geçiş yapan kişiler 15 gün içerisinde bakiyelerini PTT şubelerinden güncelleyerek normal ücret ödemesi yapmaktadır. Ödeme yapmadığınız takdirde ceza tutarını da faiz işlenerek daha yüksek oranlarda para ödemenize neden olmaktadır. Bu durumda işlemlerinizi PTT üzerinden halledebilirsiniz.
HGS CEZASI İTİRAZI NEREYE NASIL YAPILIR?
Birçok vatandaş köprü ve otoyollarda ücretli geçiş sistemini kullanırken zaman zaman hatalar da yapılabilmektedir. Sistemde oluşan hataları itiraz etmek için kişilerin ne yapması gerektiği merak ediliyor. İtiraz işlemini gerçekleştirdikten sonra sonuç almamanız durumunda 2400 TL altında bulunan cezalar için kaymakamlıklarda yer alan İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne itirazda bulunabilirsiniz.2400 TL ile 3610 TL arasında yer alan ceza işlemleri için de İl Tüketici Hakem Heyetine, 3610 TL üzerinde yer alan ceza işlemleri için de Tüketici Mahkemeleri’ne dava açabilirsiniz.