İstirdat davası, yasa dışı yollarla kazanılan prosedürler sonunda mal varlıklarında düşüş yaşayan kişileri, sundukları unsurları geri tashih hakkı veren davadır. Alacaklının adaleti üstüne olan bir hak davası demek mümkündür. Eksik borçlar için kesinlikle istirdat davası açılmamaktadır.
Alacaklının borçluya açmış olduğu icra takibinden sonra açılan dava üstüne itirazda bulunan borçlu kişinin itirazı sayılmadığında icra mahkemesinde kaldırılan borçlu kişinin, borçlu olmadığı taktirde ödemiş olduğu davaya karşılık olarak açtığı dava istirdat davasıdır.
İSTİRDAT DAVASI AÇMANIN ŞARTLARI NELER?
Borçlu, borçlu olmadığını düşündüğü bir paranın ödemesi durumunda istirdat davası açabilir.
Paranın borçlu tarafından icra takibi sırasında ödenmiş olması durumunda istirdat davası açılabilir.
Paranın borçlu tarafından cebri icra tehdidi altında ödenmesi sebebi ile istirdat davası açılabilir.
İstirdat davası bir sene içinde açılmış olmalıdır.

İSTİRDAT DAVALARI NEREYE AÇILIYOR?
Borçlular, isteği doğrultusunda takibin yapıldığı bölgede bulunan icra dairesine davasını açabilir. Aynı zamanda davalının yaşamakta olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinden de dava açılabiliyor. Bu dava icra takibinin bitmesiyle anında açılması gereken bir davadır. Arama emrinin olduğu durumlarda açılması ise mümkün değildir. Dava borcun tamamı ödenip bittiğinde bir yıl içinde kesinlikle açılmalıdır.
İSTİRDAT DAVASININ SÜRESİ
Tüm davalarda olduğu gibi bu davanın da belli bir süresi yoktur. Dava süresi mahkeme yoğunluğu ile taraflara göre değişir.
