Kanunlara göre evlenme yaşı kaçtır? Türkiye'de yasal evlenme yaşı kaçtır? Türkiye'nin ortalama evlenme yaşı

Kanunlara göre evlenme yaşı kaçtır? Türkiye'de yasal evlenme yaşı kaçtır? Türkiye'nin ortalama evlenme yaşı

Türkiye'de kanunlar çerçevesinde yasal evlenme yaşı kaçtır? Kanunlar neticesinde erkek ve kadınlarda belirlenen evlenme yaşı kaçtır? Soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Bu soruların cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Genel olarak kadın ve erkeğin aile kurmak amacıyla kanunen gerekli görülen adımlardan sonra bir araya gelmesine evlilik denir. Evlilik genellikle aile üremesinin temelidir. Tarihte ve medeni hukukta evlilik akdinin amacı, müstakbel eşlerin birbirlerine müşterek taahhüdünü resmi olarak ortaya koymak, ayrıca toplum tarafından belirlenen kuralların muhasebesini ve kontrolünü ortaya koymak ve bunları kayıt altına almaktır. Evlilikle ilgili birçok soru var. Bunlardan biri de evlilik yaşıdır. Ülkemizde evlilik yaşı kaçtır, kaç yaşında evlenilir? İşte detaylar…

Türkiye’de Evlilik Yaşı Kaçtır?

Medeni Kanun'un 124. maddesinde evlilik kayıt belgelerini düzenlemektedir. Maddeye göre kadın ve erkek on yedi yaşından önce evlenemez. Ancak on yedi yaşını doldurmuş bir kişinin rızası evlenmek için yeterli değildir. Vasi onayı da gereklidir. (TMK 126: Reşit olmayanlar, vasi izni olmadan evlenemezler.). Ancak yasal temsilciyi dinleyen hakim, haklı sebep olmaksızın evliliği kabul etmemişse, TMK'nın 128 inci maddesine göre küçüğün evlenmesine izin verebilir.

Yani hakim, 17 yaşını doldurmuş ancak ailelerinin izin vermediği kişilerin çeşitli koşullarda evlenebileceklerinden bahsetmiştir. Yine evlenme yaşı 17 olmasına rağmen yukarıda bahsettiğimiz 124. maddede 16 yaşını doldurmuş bir kişinin hangi şartlarda evlenebileceği belirtilmektedir. Ancak olağandışı durumlarda ve çok önemli bir nedenle hâkim, on altı yaşını doldurmuş bir erkek veya kadına mümkün olduğu kadar uzun süre evlenme izni verebilir. Vasi karar vermeden önce dinler.) Burada bahsedilen olağanüstü hal kanunda açıkça belirtilmemiştir. Bu nedenle hakimler bu olağandışı durumlara hükmederler.

Sonuç olarak 18 yaşını dolduran kişiler kimsenin rızası olmadan evlenebilirler. Yine, 17 yaş üstü kişiler ebeveynlerinin rızasıyla evleniyor. 16 yaşını doldurmuş kişiler olağanüstü hallerde (hâkim kararıyla) evlenebilir. Ülkemiz medeni kanunu hükümlerine göre 16 yaşından küçük hiç kimse hiçbir koşulda evlenemez. Ancak bu durumda imamın nikahı kutlanır ve kural biraz uzar. Bu durumu, özellikle kısır evlilikleri yasaklayan bir medeni kanun yoktur.

Türkiye’de Ortalama Evlenme Yaşı Kaçtır?

Ülkemizde evlilik yaşı oldukça düşük olmasına rağmen birçok ülkede daha yüksek bir evlilik yaşı görebiliyoruz. Ayrıca, evlenme yaşı genellikle bu rakamlardan çok farklıdır. TÜİK'in açıkladığı verilere göre ortalama bir erkek 27,3 yaşında, kadın ise 24,1 yaşında evleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN