Köy korucusu nedir, nasıl olunur? Köy korucusu olma şartları nelerdir? Köy korucuları maaşları 2022

Köy korucusu nedir, nasıl olunur? Köy korucusu olma şartları nelerdir? Köy korucuları maaşları 2022

Köy korucusu olmak isteyen kişiler nasıl başvuru yapacağını, hangi şartların istendiğini araştırıyor. Köy korucusu hakkında merak edilenleri sizlerle paylaştık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanunun 74. Maddesi kapsamında muhtarın önerisi ve kaymakamın uygun görmesi durumunda İçişleri Bakanlığı’nın da onaylaması durumunda görev yapan silahlı personele köy korucusu adı verilir. Köy korucuları idari olarak mülki amirlerine, mesleki olarak da Jandarma komutasına bağlı olarak çalışmaktadır. Köy korucuları kırsal bölgede güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevliler olarak bilinir. Köy korucuları hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık.

KÖY KORUCULARI HANGİ GÖREVLERDE BULUNUR?

Terörle mücadele kapsamında köy korucuları önemli bir yere sahiptir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan köy korucuları bölgenin güvenliğini sağlamakla görevlidir. Başbakanlık tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararname ile birlikte terörle mücadele kolluk kuvvetlerine yardımcı olan köy korucularının ismi “güvenlik koruyucusu” olarak değiştirildi.

KÖY KORUCUSU OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Köy korucusu olmak isteyen kişiler için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Köy korucusu olma şartları şu şekildedir:

T.C. vatandaşı olması,

Türkçe okur-yazar olması,

Askerliğini yapmış olması,

22 yaşından küçük, 60 yaşından büyük olmaması,

Kamu haklarından mahrum bulunmaması,

Bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olması

Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlere karışmaması,

İyi huylu  olması ve kimseyle kavga etmemesi, kötü alışkanlıklarının bulunmaması,

Görev yapacağı köyde ikamet etmesi,

Görevini yapmasına engel olacak bir sağlık probleminin olmadığını sağlık raporu ile belgelemesi gerekmektedir.

Belirtilen başvuru şartlarını sağlayan kişiler köy korucusu olarak görev yapabilmektedir.

Köy korucusu ne iş yapar

KÖY KORUCUSU NASIL OLUNUR?

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiler köy korucusu olmak için köy muhtarlarına başvuru yapmaktadır. Muhtar başvuruda bulunan kişinin ismini kaymakamlığa bildirir. Kaymakamlık kişi hakkında incelemeler yaparak görev yapmasına engel olan bir durum olup olmadığını tespit eder. Kişi hakkında engel oluşturan bir durum bulunmazsa korucu olarak başlayabilir. Bu kişileri köy korucusu olduklarını gösteren bir belge verilir.

KÖY KORUCULARI SİLAH KULLANABİLİR Mİ?

Köy korucularının silah kullanma yetkisi bulunmaktadır. Köy korucularının silah kullanma yetkileri şu şekildedir:

Görevi sırasında kendisine saldıran ve hayatını tehlikeye atan kişilere karşı kendini koruması gerektiği durumlarda,

Görevi sırasında bir kişinin can veya ırz tehlikesi altında olduğunu görmesi ve kurtarmak için başka çare olmaması durumunda,

Cürmü meşhutta (yani yapılırken veyahut yapıldıktan sonra henüz izi meydanda iken) bir cinayetin failini yahut maznun bir şahsı yakalamak istediği halde, o kimse silahla karşı koyarsa,

Tutuklanan bir kişinin dur emrine uymaması durumunda,

Eşkıya takibi sırasında yatak olan yerlerden şüpheli bir adam çıkar ve korucunun “dur” emrine itaat etmeyip kaçarsa,

KÖY KORUCULARI NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?

Yapılan değişiklikler kapsamında köy korucularının maaşlarında iyileştirme yapıldı. Ancak yapılan iyileştirmelerin yeterli bulunmaması ile birlikte köy korucularının maaşları en düşük memur maaşıyla eşitlendi. Köy korucusu olarak görev yapan kişiler en düşük memur maaşını almaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN