MGM'den o iller için tarih verildi! Kışı onlar daha zor geçirecek... Hazırlıklı olun kara kış çetin geçecek!

MGM'den o iller için tarih verildi! Kışı onlar daha zor geçirecek... Hazırlıklı olun kara kış çetin geçecek!

Yazım bitimi ile beraber artık sonbahar kışa hazırlık anlamına geliyor. Uzmanlar ise bu kış için ciddi bir uyarı yaptı. Herkesi çok zorlu bir kış bekliyor.

Bilindiği üzere küresel ısınma mevsimleri fazlaca etkilemekteydi. Yaz mevsiminde bunu yaşamışken sıra kış mevsimine geldi. Yazların sıcak ve kışların daha da soğuk olmaya başlamasıyla uzmanlar ciddi uyarılar yapmaya başladı.

Uzmanlar "La Nina" etkisinin kış boyunca etkili olacağını söylerken kışın çok sert geçeceğini ifade etti. TRT haber'de Benginur İkbal Akgül bu kış mevsimi için bilgileri aktardı. Ocak ayına gelindiğinde tüm yurdu sert bir kış bekliyor.

mgm

LA NİNA ETKİSİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden İklim Bilimci Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt bu kışın nasıl geçeceğine dair bilgilendirmeler yaptı. Kış mevsiminin şuanki hava koşullarıyla beraber nasıl geçeceğini yorumlayan Bozyurt, “Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden dolayı oluşan bir daimi rüzgarlar sistemi var. Bunlardan biri de Alizeler. Alizelerin iklim sistemindeki önemi yadsınamaz ölçüde büyük. Bu rüzgarlar her sene ekvatora yakın bölgelerde özellikle doğudan batıya doğru eserler. Yani doğu yönlü rüzgarlardır. Güney Amerika’da karadan denize doğru estikleri zaman özellikle Peru ve Şili kıyılarındaki sıcak su kütlesini açığa doğru sürüklüyorlar. Ve dipten soğuk su tabakası çıkıyor. Fakat bazen alizeler olması gerekenden daha hızlı esiyorlar. O zaman da işte La Nina dediğimiz yani sıcaklıkların özellikle mevsim normallerinin giderek altına düştüğü soğuk su tabakasının giderek genişlediği, adeta bir soğuk su havuzu oluşturan bir kuvveti ortaya çıkıyor. Biz buna La Nina diyoruz.” ifadelerini kullandı.

ATMOSFERİN SICAKLIĞI ARTIYOR

La Nina etkisini açıklayan Bozyurt sözlerine , “Tabi soğuk su havuzu oluşunca bu sefer ısınmak için enerjiyi atmosferden alıyor. Ve dolayısıyla dünyanın küresel ortalama sıcaklığı düşmüş oluyor. Avustralya tarafına doğru sürüklenmiş olan sıcak sular, bu sefer geriye doğru gelmeye başlıyor ve Pasifik Okyanusu’nda sıcak su havuzu meydana geliyor. Bu da tam tersine okyanustan atmosfere doğru bir enerji transferine neden oluyor. Ve böylece atmosferin sıcaklığını artırıyor. Küresel ortalama sıcaklık bu sefer büsbütün tavan yapıyor. Yani küresel ısınmaya destek oluyor. Ama La Nina küresel ısınmayı engelliyor. Daha doğrusu küresel ısınmanın hızını perdeliyor. Bu yüzden La Nina çok önemli.” diyerek devam etti. Hem bu etkinin önemine vurgu yaparak hem kış mevsiminin nasıl geçeceğine açıklamasında yer verdi. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN