Nikah şahidi ne yapar? Kimler nikah şahidi olabilir? Nikah şahidi görevleri

Nikah şahidi ne yapar? Kimler nikah şahidi olabilir? Nikah şahidi görevleri

Evlilik yolunda ilerleyen kişiler nikah kıyarak durumu resmiyete dönüştürmektedir. Nikah şahidi nedir? Kimler nikah şahidi olabilir? sorularının yanıtı araştırılıyor. İşte nikah şahidi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Arapça kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkan nikah, kadın ve erkeğin evlilik birliği kurması anlamına gelir. Şahit kelimesi de Arapça kökenli bir kelimedir ve tanık olan kişi anlamına gelir. İnsanlık tarihinin en eski evlilik sözleşmesi Antik Mısır'da gerçekleşmiştir. Milattan önce 661 tarihinden itibaren kayda geçirilen evlilik sözleşmelerinde kişilerin nikah şahitlerinin de olduğu görülmektedir. Sümer, Mısır, Babil, Çin gibi birçok uygarlıkta evlilik için farklı kurallar yer almaktadır. Evlilik töreni geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren gelenekler arasında yer almaktadır. 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu esas alınarak 743 Sayılı Medeni Kanun,2002 yılına kadar uygulamada yer aldı. Evlilik hakkındaki yasal düzenlemeler 1 Ocak 2002’de ise 4721 Sayılı Medeni Kanun çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

NİKAH ŞAHİDİ KİMDİR, NE YAPAR?

Evlilik kararı alan çiftin nikah masasında resmi evlilik adına gönüllü olarak tanıklık yapan kişiye nikah şahidi adı verilir. Nikah şahidi olan kişiler akıl sağlığı yerinde olan kişilerdir. Nikah şahitleri nikah defterine imza atarak yasal şahitlik yaptığını kabul eder.

Nikah töreninde nikah şahitleri karı koca adaylarının sözlü taleplerine şahitlik ettiğini ifade etmektedir. Nikah şahitleri hem sözel hem de yazılı olarak şahit olduklarını kabul eder.

Nikah Şahidi nedir

KİMLER NİKAH ŞAHİDİ OLABİLİR?

Nikah şahidi olacak kişilerin belirli şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

Akıl sağlığı yerinde olmak

18 yaşını doldurmuş olmak

Şahitlik yaptığı kişiyi tanımak

Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ancak oturum izni bulunan ya da belirli bir süreliğine turist amaçlı ziyarete gelen yabancıların pasaportunun olması durumunda resmi nikah töreninde şahitlik yapabilmektedir.

ANNE BABA YA DA KARDEŞ NİKAH ŞAHİDİ OLABİLİR Mİ?

Nikah törenleri belediye tarafından görevlendirilen nikah memurları aracılığıyla gerçekleştirilir. Nikah şahidi hakkındaki durumlar belediye tarafından belirlenir.

Bazı belediyeler anne ve babaya nikah şahidi olarak kabul etmemektedir. Bunun yanı sıra anne babanın nikah şahidi olmasını kabul eden belediyeler ek şahitte istemektedir. Bunun yanı sıra kardeş, teyze, akraba ya da arkadaş gibi kişiler nikah şahidi olabilir.

Kimler nikah şahidi olabilir

NİKAH ŞAHİDİ EN FAZLA KAÇ KİŞİ OLUR?

Evlilik yönetmeliği kapsamında en az iki en fazla 4 nikah şahidinin bulunması gerekmektedir. Nikah şahidi olacak kişilerin nüfus cüzdanlarını göstermeleri ve adres bildirmeleri gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler ise nüfus cüzdanları yerine pasaport ya da geçici kimlik bilgilerini göstermelidir.

NİKAH ŞAHİDİ OLMADAN NİKAH KIYILIR MI?

Evlendirme Yönetmeliği’nin 35. maddesi kapsamında kişilerin nikahlarının kıyılabilmesi için nikah memurunun ve nikah şahidinin olması gerekir. Bu madde kapsamında nikah töreninde nikah şahidinin bulunması zorunludur.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN