O kişiler şimdi yandı! Sahtekarlığa başvuranların aylıkları kesilecek, ödenen paralar geri alınacak! SGK harekete geçti!

O kişiler şimdi yandı! Sahtekarlığa başvuranların aylıkları kesilecek, ödenen paralar geri alınacak! SGK harekete geçti!

SGK'dan dolandırıcılara karşı yeni önlemler geldi. Hileye başvuran kişiler için alınan önlemler neler olduğu merak ediliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların sıkça başvurduğu hile yöntemleri için harekete geçti. Kendini engelli olarak göstererek başka bir işte çalışmaya çalışan kişiler için yaptırım uygulanacak açıklandı. Hile yöntemlerine başvuran vatandaşlar için yaptırımlar uygulanacak. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

SGK HAREKETE GEÇTİ

Engelli olan kişilerin ya da kendini engelli olarak gösterip başka bir işte çalışan kişilerin maaşlarının kesileceği açıklandı. Bu kişilerin almış olduğu maaşlar da geriye dönük olarak geri alınacak.

2008 öncesinde emekli olan kişiler 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (BAĞ-KUR) statüsünde çalışabilmektedir. 4/1-a statüsünde çalışan kişiler sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödemektedir. 4/1-b statüsünde çalışan kişilerden SGDP ödemesi istenmiyor. İş kazası, meslek hastalığı ya da ağır hastalıklar nedeniyle çalışma gücünü en az yüzde 60 kaybeden kişilere malül aylığı bağlanmaktadır. Malül aylığı alan kişiler çalışamadığı için bu ücreti alırken Türkiye'de ya da yabancı ülkede hiçbir işte çalışmaması gerekir.

Çalıştığı tespit edilen kişilerin aylıkları kesilirken ödenen aylıklarda geri alınmaktadır. İadesi istenen aylıklar için faiz uygulanırken ödemelerde ağır bir yük haline geliyor.Çalışmayı bırakan kişiler yeniden malül aylığı alabilmek için doktor muayenesine gönderilir. Kontroller sonucunda en az yüzde 60 iş kaybı olduğu tespit edilen kişiler rapor olabilirken malül aylığından da yararlanabilmektedir. Rapor alamayan kişiler için aylık bağlanmaz.

SGK

SGK ÇEYİZ YARDIMI YAPIYOR

Evlenecek çiftler için çeyiz yardım parası da verilirken kişilerden istenen şartlar da merak ediliyor. Çeyiz yardımı almak isteyen kişiler ikamet ettikleri bölgedeki SGK müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Başvuru için dilekçe ve evlilik cüzdanlarının beyan edilmesi gerekir.

SGK, kız çocuklarına yaptığı bu yardımı evlendikleri zaman sonlandırır. Bir kerelik verilen çeyiz yardımı kapsamında alınan aylıklar 2 senelik olarak verilmektedir. 2016 yılında hayata geçirilen proje kapsamında çeyiz yardımı için istenen bazı şartlarda bulunmaktadır. Ölüm aylığı alırken evlenen kişiler de çeyiz yardımı alabilmektedir. Dul vatandaşlar ya da yeniden evlenecek olan kişiler çeyiz yardımında yararlanamaz. Çeyiz parası anne ve babası vefat eden ve ölüm aylığı alan kız çocuklarına verilmektedir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN