Özgüven nedir? Nasıl özgüvenli olunur? Özgüvenli olma yolları

Özgüven nedir? Nasıl özgüvenli olunur? Özgüvenli olma yolları

Herkes tarafından araştırılan konular arasında özgüvenin ne olduğu ve nasıl arttırıldığı araştırılıyor. Peki, özgüven nedir? Özgüvenli olma yolları neler? Özgüven nasıl geliştirilir? Özgüven geliştirme yolları neler? Nasıl daha özgüvenli olunur? İşte özgüven eksikliğinizi geliştirmenin yolları…

Hemen hemen herkesin ağzından düşmeyen özgüvenin yok, özgüven eksikliği var, özgüvensiz gibi sözleri duymak mümkün. Peki, bu özgüven nedir? Neyden kaynaklanır? İşte özgüvenin tanımı ve geliştirme yolları…

ÖZGÜVEN NEDİR?

Özgüven, halk arasında cesaret, yürekli olma olarak adlandırılsa da özgüven; kişinin kendine karşı hissettiği olumlu duygulardan kaynaklı olarak sergilenen sosyal davranışlara verilen addır. Özgüven sorunu yaşamayan kişiler çevresiyle daha uyumludurlar, fakat bu problem ile karşı karşıya olan kişilerin depresyon haline sürüklenmeleri bile ortaya çıkabilecek sorunlardandır. Bir kişinin kendine her alanda özgüvenli olmasının mümkün olabileceği gibi belirli alanlarda bunu sergileyebilmesi mümkündür.

ÖZGÜVEN

ÖZGÜVEN NASIL GELİŞTİRİLİR?

Özgüveni geliştirebilmek için kişide bir takım unsurların bulunması gereklidir. özgüvensiz olduğunuza veya birinin özgüveninin eksik olduğuna inanıyorsanız sorgulamanız gereken 4 temel unsur bulunuyor. Bunlar:

• Kendini seviyor musun?

• Kendini ne kadar tanıyorsun?

• Hedeflerin neler?

• Düşünce biçimi gibi unsurlar kişiler hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

4 temel unsurdan birinin eksik olması kişiyi özgüvensiz yapmaz ancak kişinin ne denli özgüven sahibi olduğunu bir skalaya yerleştirmenize ya da hangi yönün üzerine gitmeniz gerektiğine dair bilgiler verir.

Özgüven eksikliğinin en önemli kanıtlarından birisine örnek vermek gerekirse; yere düştünüz herkes size gülüyor, siz de kendinize gülüyorsanız bu o anki stresinizi saklamak ve insanların sizinle alay etmesini önlemek adına aldığınız bir gard olarak ele alınmalıdır. Düştükten sonra ayağa kalkarken canınızın çok yandığını insanlara hissettirebiliyor ve sizinle alay edilse dahi bu umurunuzda olmuyorsa ve gününüzün kötü geçmesi bu olaya bağlı değilse özgüvenli biri olduğunuz düşünmeniz mümkündür.

ÖZGÜVEN

NASIL DAHA FAZLA ÖZGÜVENLİ OLUNUR?

Özgüvenli olmak en temel hali ile kendinizi sevmeniz ile başlayan bir süreçtir. Dış görünüşün çirkin, şişman, zayıf, kel, veya yakışıklı, güzelsiniz bütün bunlar kendinizi sevmenize engel olmamalı, her birey kendine özgündür ve kendinizi sevebilmeniz için bir başkası olmanıza gerek yoktur.

Kendinizi sevmeniz için ise kendinizi tanımanız gerekiyor. Kendini tanıma süreci maalesef kalabalık ortamlarda, bilgisayar başında olan bir durum değildir. Yalnız kalmalı, kendiniz ile ilgili fikir sahibi olmalısınız, neyi sevdiğinizi ve sevmediğinizi bulmanız gereklidir. kendinin farkında olan birisi çevresini de oldukça rahat algılayabilen kişidir. Bazı insanları görürsünüz; kendisine karşı yapılan zorbalıklara yalnızca güler ve geçerler çünkü bilirler ki onlara söylenenin fazlasıdırlar.

Özgüven; doğruyu bilmek, çalışkan olmak ve ya zeki olmak değildir. Bir şeyi öğrenmeniz gerektiğini biliyorsanız siz kendinizi tanıyan birisinizdir. Birine defalarca “Anlamıyorum.” diyebilmeniz sizi özgüvenli yapan detaydır, bilmediğiniz bir dili çat pat konuşup; “Nerede yanlış yaptım?” diyebilmek sizi özgüvenli yapan detaydır.

Pek çok kişinin yaşamış olduğu bir durumdan söz ederek size özgüvenin zeka, akıl ve güzellikle alakalı olmadığını söylemek mümkün; markete gittiğinizi varsayalım, alışveriş yaptığınız kasada 150 TL gibi bir rakam ödemeyi planlarken, 180 TL ücret ödemeniz gerektiği ortaya çıktı. Direkt olarak parayı ödüyorsanız bu sizin özgüveniniz ile alakalı bir sorunu ortaya koyuyor demektir. Direkt ödemediniz ve bunun yerine fazla olan 30 TL olan ürünü çıkarmak istediğinizi söylediniz; bu durum sizi utandırıyorsa, özgüveniniz ile ilgili sorun yaşadığınız ortaya çıkıyordur. Bütün bunlar dışında kasa görevlisine 150 TL tutması gerekiyor, itirazında dahi bulunma gereği duymadıysanız özgüveniniz ile ilgili bir sorununuz yok demektir.

Özgüveninizi ortaya koymak için yanan bir binadan yaralıları kurtarmanız gerekmez;

• Sırada önünüze geçen kişiye ben uzun süredir bekliyorum demeniz,

• Size sütlü kahve yerine filtre kahve veren görevliye “Ben sütlü kahve istemiştim.” diyebilmeniz,

• Utanmadan bir otobüs içinde “Ben hangi durakta ineceğim?” diyebilmeniz yeterlidir.

ÖZGÜVEN

Özgüvenin temeli kendini sevmektir. Siz kendinize saygısızlık yapmazsanız birinin size saygısızlık yapması sizin için değer taşımaz. Kendinizi sevdiğiniz zaman eksik yönlerinizi de hızlı bir şekilde keşfedersiniz. İnsanlar ile iletişiminizin eksik olduğunu düşünüyorsanız kulüplere yazılın, yeni insanlar tanıyın. İfadenizde eksiklikler olduğuna inanıyorsanız bol bol kitap okuyun ve anlatımınızı güçlendirin. Kendinize bir hedef koyun bu hedef için gereken şeyleri yaparken eksiklikleri de doldurmanız mümkün bir hal alır.

Unutmamanız gereken en önemli cümle ise “EN KÖTÜ İHTİMALLE NE OLABİLİR Kİ?” olmalıdır. Pantolonunuz yırtıldı diyelim, dünya genelinde her gün bir sürü insan bunu yaşıyor. Eteğiniz açıldı diyelim; bunu yaşayan ilk kadın değilsiniz. Patronunuz sizi azarladı ya da küçük düşürdü; bu ilk defa sizin başınıza gelmiyor… Bu durumlar karşısında kendinizi rahatça ifade edebilmek için kendinize sadece “En kötü ne olabilir ki?” deyin. Sizi rahatlatacaktır.

Özgüvenli olmak demek;

• Alay etmek,

• Doğru olmayan şeyleri savunmak,

• Yakışıklı olmak,

• Güzel olmak,

• İnsanların eksi yönlerini tespit ederek bu yönde hamleler yapmak demek değildir.

ÖZGÜVEN

Bu tarz kişileri özgüvenli olarak değerlendirmemeniz gerekir.

Bir karaoke parti sırasında sesine çok güvenmeyen birinin, iyi hissedeceğini bildiği için sahneye çıkıp şarkı söylemesi özgüven işaretidir. Onunla alay edilecek mi, bir kızı etkileyecek mi diye düşünmez. Sahneden indiğinde de; “Sesin çok kötü!” cümlelerine biliyorum deyip gecesini zehir etmiyorsa bu insan özgüvenli olan kişidir. Sahneden indiğiniz zaman; müzik sisteminin kötü olduğunu söylüyorsanız, sizi eleştirenlere hakaret ediyor ya da onların açıklarını yüzlerine vuruyorsanız özgüven ile ilgili problemleriniz var demektir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN