SGK'da toplu paranız kalmış olabilir! 10.000 TL'ye kadar başvuru yapıp alın

SGK'da toplu paranız kalmış olabilir! 10.000 TL'ye kadar başvuru yapıp alın

SGK-da birikmiş paranız kalmış olabilir. Tek bir dilekçe yazarak 10 bin TL'ye kadar ödemenizi hemen alabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) dilekçe ile başvuru yapan kişilere para ödemesi yapılıyor. Günümüzde birçok kişinin bilmediği ancak hak sahibi olduğu ödemeler alınmadığında SGK’nın kasasına kalmış oluyor. Asgari ücrete Temmuz ayında yapılan zam sonrası bu miktar 10 bin TL’ye kadar yükselirken, yeni yılda daha da artacak.

5 yıl geriye dönük paranızı hemen alın

SGK’ya yazılı dilekçe vererek başvurusunu yapan kişilere 5 yıl geriye dönük ödeme yapılacak. Sigortalı çalışan kişinin vefat etmesi halinde ailesine SGK tarafından ölüm aylığı bağlanıyor. Vatandaşların ölüm aylığı alabilmesi için vefat eden sigortalı yakınının belirli bir süre boyunca SGK primi yatırmış olması gerekiyor. Ölen sigortalının eşi de bu ödemeden yararlanabiliyor ancak dul eş bir başkasıyla evlendiğinde aylık kesiliyor.

Bir kurumda sigortalı çalışan kişinin vefat etmesi durumunda ailesine ölüm aylığı verilmesi için ilk şart prim gününün ödenmiş olmasıdır. Kişi eğer sigortasız çalışıyorsa SGK’dan ölüm aylığı alma hakkı ailesine verilmiyor. Ölüm ödeneği alma hakkı olanların ise, hayatını kaybeden sigortalı yakınlarının en az 5 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekiyor. eğer bu şart karşılanıyorsa SGK’dan kolaylıkla ölüm ödeneği alabiliyorlar. Ancak kişinin 5 yıldan daha az prim günü varsa, vefat etmesi durumunda ailesine ödenek alma hakkı da bırakmamış oluyor.

Hayatını kaybeden sigortalının 4A’lı olması halinde, borçlanma süreleri hariç olmak üzere en az 5 yıllık sigortası olması ve en az 900 gün priminin ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

Ödenek almak için başvuru şartı var

SGK’dan hem şu an için hem de 5 yıllık geriye dönük ödeme alabilmek için hak sahibi kişilerin SGK’ya başvuru yapması gerekmektedir. Vefat eden kişinin yakınlarının ölüm aylığı alma hakkı bulunuyor ancak bundan haberi olmadığı için almadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak toplu para ödemesi alabilecekler.

Kimler ölüm aylığı alabilir?

Sigortalı çalışanın vefat etmesi halinde ardında kalan eşi, çocuğu, annesi ya da babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bu maaşı alabilmek için öncelikle vefat eden kişi ile ölüm tarihinde evli olan eşe bağlanmaktadır. Eşi vefat eden eş, çalışıyorsa da emekli de olsa ölüm aylığı alabiliyor. Bu noktada ölüm aylığı alabilmek için SGK’ya 5 yıllık sigorta primi ödemiş olmasıdır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN