TBMM sosyal medya yasası içeriği nedir, kabul edildi mi? Dezenformasyon yasası basın kanunu maddeleri 2022

TBMM sosyal medya yasası içeriği nedir, kabul edildi mi? Dezenformasyon yasası basın kanunu maddeleri 2022

Sosyal Medya Yasası olarak bilinen Basın Kanunu TBMM'nin onayıyla kabul edildi. Pek çok konuyu kapsayan yasayla ilgili merak edilen detaylar haberimizde...

Uzun süredir gündemi meşgul eden Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi maddeleri kabul edildi. Bu doğrultuda basın kartı başvuruları, niteliği ve türleri de belli oldu.

SÜRELİ YAYIN ÇALIŞANLARI YASAYA GİRDİ

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak da bilinen Bası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından kabul edildikten sonra yasalaştı.

Kanun kapsamında, yasal zemine kavuşturulması için internet haber siteleriyle basın kartına dair konular, Basın Kanunu'nun kapsamında yer alarak radyo, TV, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen enformasyon hizmetlerinde çalışmakta olan kamu personeli, basın kartı düzenlemesiyle süreli yayın çalışanı kabul edilecek.

DEZENFORMASYON YASASI KABUL EDİLDİ

Yalan haber yayma suçunu bir seneden üç seneye kadar hapis cezası veren 29. madde kabul edildi. Bu maddeye göre; halkı yanıltan bilgileri alenen yayma suç sayılıyor. Suçun oluşabilmesi için de; çıkan haberin gerçeklik payı yoksa, ülke güvenliği ve kamu sağlığını etkiliyorsa, halkın arasında korku, panik, endişe oluşturuyorsa, kamunun barışını bozuyorsa ve aleni ise şeklinde beş şart bulunuyor.

HABER SİTELERİNDE ÇALIŞANLARA BASIN KARTI VERİLECEK

Yapılan yenilikte internet haber sitelerinin de süreli yayın tanımına alınmasına karar verildi. Düzenleme ile internet haber siteleri, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlileri de tanımlanmaktı.

 YENİ BASIN YASASI

TESLİM VE MUHAFAZA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İnternet haber sitelerindeki haberler, gerektiği zaman talepte bulunan Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmek için doğruluğu ve bütünlüğü sağlanacak biçimde iki sene süreyle saklanacak.

Yargı mercilerince yayının soruşturma ile kovuşturma konusu olduğunun internet haber sitesine yazılı şekilde bildirilmesiyle, bu işlemlerin sonuçlandığının bildirilmesine kadar soruşturma ve kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunludur.

İnternet haber sitelerinde zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısını sorumlu müdür, hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorunda olacak. Yayın hakkında verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması ya da internet haber sitesi tarafından içeriğin kendiliğinden çıkarılması durumunda, düzeltme ve cevap metni ilgili yayının yapıldığı internet haber sitesinde ilk 24 saati ana sayfasında olmak üzere 1 hafta süreyle yayımlanacak.

Basılmış eserler veya internet haber siteleri yoluyla işlenen veya bu kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar ve internet haber siteleri yönünden 4 ay, diğer basılmış eserler yönünden 6 ay içinde açılması zorunlu olacak. Bu süreler basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildiği tarihten, internet haber siteleri için ise habere ilişkin suç ihbarının yapıldığı tarihten başlayacak.

BASIN KARTI BAŞVURULARI VE NİTELİĞİ

Kanun kapsamında basın kartı başvuruları, niteliği ve türleri de netleşti. Bu doğrultuda basın kartı başvuruları İletişim Başkanlığı'na yapılacak. Basın kartının türleri şu şekilde:

- Göreve bağlı basın kartı, bir medya kuruluşunda çalışmakta olan T.C vatandaşı medya mensupları ile enformasyon görevlilerine verilecek olan kart.

- Süreli basın kartı, görev yeri Türkiye olan yabancı basın çalışanlarına verilecek olan kart.

- Geçici basın kartı, görev yeri Türkiye olmayan ama geçici olarak Türkiye'de görev alan yabancı basın görevlilerine verilecek olan kart.

- Serbest basın kartı, geçici olarak çalışmayan ya da yurt dışı görevli basın çalışanlarına verilecek olan kart.

- Sürekli basın kartı, minimum 18 sene mesleğe hizmet etmiş basın çalışanlarına ömürlük verilecek kart.

ÇOCUKLARIN KÖTÜ İÇERİKLERDEN KORUNMASI SAĞLANACAK

Çocukların kötü içeriklerden korunması için ayrıştırılmış hizmet başlığı ile yeni bir düzenleme gelecek.

Çocukların, internet ya da sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlerimize aykırı ve zarar teşkil eden içeriklere maruz kalması engellenecek.

 YENİ BASIN YASASI

HABER SİTELERİNE YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR

- Bütün haber sitelerine yayınladıkları haberleri saklama zorunluluğu gelecek.

- Herhangi bir içerikle ilgili alınan kaldırma kararı, bütün site ve platformlar için geçerli olacak.

- Haber sitelerinin desteklenmesi amacıyla belirli kurallarla resmi rakam ve ilanlar sitelerde yayınlanacak.

- Haber sitelerinin künyesiz yayın yapmasına izin verilmeyecek.

SOSYAL MEDYAYA BTK DENETLEMESİ

Sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetleme şartı gelecek.

Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek bir görev. Amaç iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil. Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

SOSYAL AĞ ŞİRKETLERİNE OFİS AÇMA ZORUNLULUĞU

Bazı ağların temsilcilerinin T.C vatandaşı olmaması ve ülkemizde ikamet etmemelerinden dolayı hukuki olarak muhatap bulunamıyor. Yeni yasa ile sosyal ağlara Türkiye'de ofis açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma şartı gelecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN