Toz taşınımı nedir, ne demek? Toz taşınımı nasıl olur?

Toz taşınımı nedir, ne demek? Toz taşınımı nasıl olur?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamasında, yarın sabah saatlerinde Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman illerinde Suriye'den kaynaklanan toz taşınımı olacağını bildirdi. Peki, toz taşınımı ne oluyor, neden yaşanır? İşte detaylar...

MGM tarafından yapılan açıklamada yarın sabah saatlerinde D. Adeniz ile G. Doğu Anadolu bölgelerinde Suriye'den kaynaklanan toz taşınımı olacağı söylendi. Yaşanacak toz taşınımından dolayı ulaşımda aksama ile çamurlu yağış gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir.

TOZ TAŞINIMI NE OLUYOR?

Çöllerdeki büyük toz parçaları yakın mesafelerde çöküş yaşarken küçük parçacıklar ise uzak bölgelere ulaşır. Bu da toz taşınımını ortaya çıkartır.

TOZ TAŞINIMININ NEDENİ NEDİR?

Toz taşınımı yaşanmasının ana sebebi kuraklık ile çölleşme olmasıdır. Türkiye ve çevresinde bulunan çöl ile yarı kurak bölgelerden kalkış yapan toz aerosollerin taşınımı, iklim, kara ve deniz ekosistemleriyle insan faaliyetleri ve sağlığı bakımından önem taşımaktadır.

Ülkemiz, Orta Doğu ile Afrika'dan kaynaklanan çöz tozlarından etkilenir. Türkiye'ye gelen toz taşınımı, Basra alçak basınç merkez daha fazla etki ettiği ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içinde daha fazla yaşanır.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), başlıca iklim değişkenleri arasında yer alan atmosferik aerosollerin önemli bileşeni olarak tozu kabul ediyor. Bölgemizde bulunan ülkeler, toz fırtınasını yoğun yaşamakta ve önemli derecede etkisi altına girmektedir.

 toz taşınımı nedir

TOZ TAŞINIMININ ZARARLI YÖNLERİ NEDİR?

- Solunum yolu ile kalp rahatsızlığı olanlarla yaşlı ve çocuklar, toz taşınımı olayından çok fazla etkilenir.

- Afrika'daki çalışmalar, çocukların yaşadığı menenjit hastalığının toz aşınımından kaynaklandığını ortaya koymuştur.

- Toz taşınımı hava ile deniz ulaşımını kötü etkiler.

- Toz kaynaklarına yakın yerlerde, fırtınanın yaşandığı zamanlarda karayolundaki ulaşımlarda da önemli sorunlar meydana gelmektedir.

9 İLİMİZ TOZ TAŞINIMINA KARŞI UYARILDI

MGM, yaptığı son açıklamada D. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesine sarı kod uyarısında bulundu.

Meteorolojinin açıklaması doğrultusunda, yarın sabah saatleri itibari lie Doğu Akdeniz (Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş) ile Güneydoğu Anadolu'da (Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman) Suriye'den kaynaklanan toz taşınımı meydana gelecek.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN