Trafikten men nedir, nasıl kardırılır? Trafikten men edilme nedenleri nelerdir? Trafikten men cezası sorgulama

Trafikten men nedir, nasıl kardırılır? Trafikten men edilme nedenleri nelerdir? Trafikten men cezası sorgulama

Trafikte kurallara uymayan ya da yapılması yasak olan şeyleri yapan kişiler trafikten men cezası alır. Trafikten men cezası olan kişiler cezalarının nasıl kaldırılacağını merak ediyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Ben içerisinde trafiğe çıkan pek çok sürücü can ve mal güvenliği sağlığını korumak için trafikte uyması gereken kuralları yerine getirmelidir. Trafik kuralları Hem bizim güvenliğimiz hem de çevremizdeki kişilerin güvenliği için oldukça önemlidir. Bu yüzden araçların trafiğe çıkmak için elverişli olması gerekmektedir. Burunda birlikte aracı sürecek olan sürücünün de trafik kurallarına uygun hareket etmesi ve donanıma sahip olması gerekmektedir. Trafik kurallarına uymayan sürücüler ise trafikten men cezası almaktadır. Bu durum araçla ilgili evrakların sürücüden alınması ve aracın alıkonması işlemine verilen isimdir.İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

ARAÇLARIN TRAFİKTEN MEN EDİLMESİNİN NEDENLERİ / SEBEPLERİ NELERDİR?

Ortada hiçbir neden yokken araçlar trafikten men edilmez. Bir aracın trafikten men edilebilmesi için belirli kurallara uymamış olması gerekir. Trafikten men edilme nedenleri şu şekildedir:

Araç üzerindeki değişikliği1 ay içerisinde araç tescilini kuruluşlara bildirmemek,

Tescilli araçları satan alan ya da devir yaptıran kişilerin 1 ay içerisinde kendi adına tescil belgesi almamak,

Araç donanını ile ilgili kuralları yerine getirmemek ve bakım yapmamak,

Trafik men cezası nedir

Araçta trafiği zorlaştıracak ve tehlikeye atacak duman ve gürültü çıkan unsurlar bulundurmak,

Taşıma sınırını aşan yük taşımak,

Tehlikeli ve zararlı maddeleri gerekli izin ve tedbirleri almadan taşımak,

Özel izinle yapılması gereken işlemleri izin almadan yapmak ve taşımak,

Yük nakli yapılan araçlara, azami toplam ağırlıklarının üzerinde yükleme yaptırmak,

Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan kara yoluna çıkarmak,

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamak,

Resmi olmayan araçların devlet malı araçlarına ait plaka renginde olması,

Tescilsiz olduğu halde geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakaları almadan trafiğe çıkarmak,

Her araçta bulunması gereken ve mecburi olan (çalışma yerini ve şeklini, kapasite ile diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi) işaretleri bulundurmamak,

Aracı muayene yaptırmamak,

Trafik belgesinde yer alan sınıf dışında araç kullanmak,

Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırlarında ticari amaçlı yolcu taşımak.

İşareti bulunmayan ve ilgili belediyeden izin veya ruhsat almadan faaliyet gösteren araçlardan taşımacılık hizmeti almak.

Yukarıda belirtilen şartlar doğrultusunda kurallara uymayan araçlar trafikten men edilmektedir. Araçların trafikten men edilme nedenlerinin başında ise zorunlu trafik sigortalarının bulunmaması gelmektedir. Bu durumda araç sadece trafikten men edilmez aynı zamanda idari para cezası da alır.

Trafik Men cezası ne kadar

TRAFİKTEN MEN CEZASI NASIL KALDIRILIR?

Trafikten men edilen aracın tekrardan trafiğe dönebilmesi için öncelikle men edilme nedenini ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bununla birlikte verilen cezalar ve otopark parasını da ödeme işleminin yapılması gerekir. Bu işlerin tamamlanması ile birlikte Trafik Tescil şubelerine müracaat ederek trafikten men şerhi kaldırılır. Bu sürecin ardından tekrardan trafiğe dönebilirsiniz.

TRAFİKTEN MEN CEZASI SORGULAMA

Trafik men cezası araç alırken ya da satarken gerçekleştirilen bir işlemdir. Bunun için t.c. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi yapılabiliyordu. Ancak bu durumum gizlilik ilkelerine aykırı olduğu tespit edilerek kişilerin herhangi bir dolandırılma durumu yaşamaması için kaldırıldı. Aracın men cezası olup olmadığını noterlikler aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bir notere müracaat ederek araç men sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-devlet sistemi veya Tramer gibi başka yollarla da sorgulama işlemi yapılabilir.

Kısaca bir aracın can ve mal kaybına yol açabilecek bir durumda trafikte bulunması ile araçlara trafikten men cezası verilir. Bunun için sadece trafik kurallarına uymak yeterli değildir aynı zamanda aracın bakım işlemlerinin de tam olması gerekmektedir. Bu maddeleri yerine getirmeyen kişilerin araçları trafikten men edilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN