Xenon far nedir? Xenon far takmak yasak mı, cezası var mı? 2022 Xenon far kullanma cezası

Xenon far nedir? Xenon far takmak yasak mı, cezası var mı? 2022 Xenon far kullanma cezası

Xenon far, içinde yüksek dozda xenon gazı bulunduran far türüdür. Peki, xenon farın özellikleri nelerdir? Xenon far takmak yasak mı, cezası var mı? İşte detaylar...

Xenon far, içinde yüksek dozda xenon gazı bulunduran far türüdür. Bu farların özelliği diğer farlara kıyasla üç kat daha fazla ışık yaymasıdır. Bundan dolayı da sürücülere faza açık görüş alanı sağlar. Aynı zamanda xenon farların ömürleri de uzundur.

XENON FAR TAKMAK YASAK MIDIR?

Xenon farlar genel olarak beyazdır. Fakat başka renk seçenekleri de bulunuyor. Normal farlara göre fazla ışık yayan bu farlar, trafikteki sürücülerin görüş açısını kısıtlamaktadır.

Standart donanıma sahip olan ve gerekli testleri geçen xenon far kullanımı yasak değildir. Yeni araç modellerine xenon far standart olarak takılmaktadır. Ancak sonradan taktırmak isteyenler için farklı bir durum vardır. Arabanıza taktırmayı istediğiniz Xenon farın mutlaka mercek ayarı, mercekle mesafe ayarı ve ışık renginin beyaz olması gibi özelliklerinin bulunması gerekiyor. Ayrıca bu farların üstünde (E) ya da (e) işaretinin olması da şarttır. Bu işaret farın tip onayı aldığının göstergesidir.

 xenon far yasak mı

XENON FAR KULLANMANIN CEZASI NE KADAR?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir.

2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN