YKS puan hesaplama nasıl yapılır? 2020 TYT AYT YDT baraj puanı kaç?

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? 2020 TYT AYT YDT baraj puanı kaç?

İyi bir üniversite eğitimi almak için YKS (TYT AYT YDT) sınavına giren adaylar, sonuçların açıklanacağı günü heyecanla bekliyor. Bu süreçte ÖSYM'nin sitesinde yayınlanan soru ve cevaplar üzerinden doğru ve yanlışlarını tespit eden üniversite öğrencisi adayları, 'YKS puanı nasıl hesaplanır?' sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte, 'TYT AYT YDT baraj puanı' ve 'YKS puan hesaplama işlemi'...

'2020 YKS puan hesaplama nasıl yapılır?', 'TYT AYT YDT baraj puanı kaç?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Eğitim sektörüne darbe vuran corona virüs (koronavirüs) nedeniyle, 2020 YKS'ye özel olarak TYT AYT YDT sınavı baraj puanları indirildi. Haziran ayının son günlerinde gerçekleşen YKS'nin sınav sonuçları temmuz ayında açıklanacak. Öğrenciler şimdiden puan hesabı yapmaya başladı. Detaylar haberimizde...

2020 YKS (TYT-AYT-YDT) BARAJ PUANI KAÇ?

Bu yılla sınırlı kalmak şartıyla baraj puanı;

* Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150,
* Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) 170,
* Yabancı Dil Testi'nde (YDT) 170 olarak belirlendi.

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, önlisans (iki yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek. Bu adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarında 170'i geçemeyen veya AYT-YDT sınavlarına girmeyenlerin, lisans (dört yıllık) üniversite programlarını tercih etme hakları yoktur.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 170 ve üzeri olanlar, lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan için Bakınız 6. madde) olması gerekmektedir.

YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

TYT, AYT ve YDT sınavları için belirlenen standart puanlara ve test bölümlerinin ağırlıklarına göre yapılır.

YKS puan hesaplama yapılırken;

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunur.

* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunur.

* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

* Adaylar, TYT ve AYT için belirlenen standart puanlar ile doğru sayılarını çarparak tahmini TYT AYT puan hesaplama sonuçlarına ulaşırlar. Adayların puanının hesaplanabilmesi için testlerde bulunan bölümlerden en az 0,5 ham puanın alınması zorunludur.

* Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.

* Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

* Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır.

* Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP'ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP'si 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini seçtiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısıile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06= 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek.

2020 YKS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İyi bir gelecek için üniversite eğitimi almak isteyen milyonlarca adayın girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 28 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilecek. İnternet sayfasındaki duyuruların, adaylara tebliğ hükmünde olduğunu belirtelim.

YKS 2020 TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite sınavına giren öğrenciler, 28 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak sınav sonuçları sonrasında 29 Temmuz Çarşamba günü itibariyle tercih işlemlerine başlayacak. ÖSYM, tercih işlerinin ne kadar süreceğine ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

YKS 2020'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM AİS FOTOĞRAFI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN