Yüksek döviz kuru kamuyu vurdu: Üç günde borç 47 milyar arttı

Yüksek döviz kuru kamuyu vurdu: Üç günde borç 47 milyar arttı

Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasının ardından, doların hafta başında 7.97 TL’den üç gün içinde 8.32 TL’ye yükselmesiyle birlikte oluşan 35 kuruşluk fark, kamunun borcunun 47 milyar 75 milyon TL artmasına neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, "Kurdaki dalgalanmayla ilgilenmiyorum" sözünün geçersizliğini, dolarda 3 gün içinde yaşanan artışın kamuya maliyeti ortaya koydu. Kurların kamu maliyesine etkisi özel şirketlerinkinden daha ağır; zira son iki yılda özel sektör kurlardaki öngörülemezliğe karşı koruma sağlamak için döviz cinsinden borçlarını azalttı.

BirGün’den Ozan Gündoğdu’nun haberine göre, kamu için ise aynı şeyden bahsetmek mümkün değil, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde Hazine, döviz cinsinden borçlanmayı tercih etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 30 Eylül itibariyle merkezi yönetimin 1 trilyon 44 milyar 963 milyon TL değerinde döviz cinsinden borcu bulunuyor.

Merkez Bankası’nın resmi kur verilerine göre bu tarihte dolar kuru 7,7662 TL'ye karşılık geliyordu. Böylece 30 Eylül itibariyle Hazine’nin 134 milyar 553 milyon dolar değerinde döviz cinsinden borcu olduğu ortaya çıkıyor. 

3 GÜNDE REKOR ARTIŞ

Merkezi yönetimin 134 milyar 553 milyon dolar olan borcu, dolarda her 1 kuruşluk yükselmede 1 milyar 345 milyon TL artıyor. Sadece son üç günde merkezi yönetimin borcunda 47 milyar 75 milyon TL'lik artış yaşandı, bu artış dolar kurundaki yükselmeden kaynaklandı.

Söz konusu bu artış, 2020 yılının ilk dokuz ayında Sağlık Bakanlığı’nın harcadığı 44 milyar 228 milyon TL'lik harcamanın bile üstünde. 

DOLAR 1 AYDA YEP'İN 2023 HEDEFİNİ AŞMIŞTI

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından uçuşa geçen dolar, dün 8,36 ile rekor tazelerken euro/TL ise 9,72 ile tüm zamanların zirvesine çıkmıştı. Bir ay önce Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'a (YEP) göre doların 2023'te 8,020 olması bekleniyordu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN