Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden Ayasofya açıklaması: Cesaret edemezler

Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden Ayasofya açıklaması: Cesaret edemezler

Yunanistan Ortodoks Kilisesi Lideri, Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronymos, Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürmeye cesaret edemeyeceğini, sadece konu üzerinden oyun oynadığını söyledi.

ABD, Rusya ve Fransa'nın ardından Yunannistan da Ayasofya tartışmasına katıldı.

Yunanistan Ortodoks Kilisesi Lideri, Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronymos, Mesogeios televizyonunda Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi olasılığıyla ilgili soruya “Ellerine geçen her oyunu oynuyorlar. Bu da bir oyun. Bunu gerçekleştirmeye cesaret edemeyeceklerine inanıyorum” karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması ihtimaliyle ilgili eleştiriler konusunda, “Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmek hakikatlere sırt dönmek demektir. Ayasofya'ya konusunda ülkemize yöneltilen ithamlar doğrudan egemenlik haklarımıza saldırı amacı taşımaktadır. Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmeye çalışmak hakikatlere sırt dönmek demektir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili davada Danıştay 15 Temmuz'a kadar kararını verecek.

RUSYA: ULUSLARASI DÜZENLEMELERİN DİKKATE ALINMASINI BEKLİYORUZ

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması olasılığını değerlendiren Rusya Dışişeri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Ayasofya hakkındaki tüm kararların dengeli olmasını, sorunun inanlar için yüksek hassasiyeti, bilinen dinler arası bağlamı ve UNESCO Dünya Mirası anıtlarının yönetimi alanında mevcut uluslararası düzenlemelerin dikkate almasını bekliyoruz" demişti.

YUNANİSTAN: MÜZE OLARAK KALSIN

Ayasofya’ya cami statüsünün verilmesinin Türkiye ile Hıristiyan alemi arasında dev bir duygusal uçurum oluşturacağı uyarısında bulunan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Türkiye yönetiminin bu hususu dikkate alarak bu anıtın müze statüsünü koruyacağı umudunu dile getirmişti.

ABD: MÜZE STATÜSÜ DEVAM ETSİN

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ayasofya’yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, “Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya’nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN