Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen suçlaması

Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen suçlaması

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Türkiye'yi Somalili göçmenlerin Yunanistan'a geçişlerini kolaylaştırmakla suçladı.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Türkiye'nin Yunanistan'a ve oradan da Avrupa'ya gitmek için Somalili göçmenlerin geçişini bilerek kolaylaştırdığını iddia etti.

Atina, Ankara'yı Türkiye'ye vize kolaylığı sağlayarak Somalili kaçakların Yunan adalarına girmelerini teşvik etmekle itham etti. Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, bugün yaptığı açıklamada, "Somali'de Türk makamların, Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklar, Türkiye'ye göçü teşvik ettiğini anlıyoruz" dedi.

SERTİFİKA VE VİZE ALINMASI KOLAYLAŞTIRILIYOR İDDİASI

AFP'nin haberine göre; iddialarını Somalili bir mültecinin ifadesine dayandıran Mitarakis, 'Mogadişu'daki bir Türk irtibat bürosunun, Somali'de Türkiye'nin fonladığı kurumlar tarafından sağlanan sertifika ve belgelerle vize alınmasını kolaylaştırdığını' savundu.

Bu kurumlar arasında bir hastanenin ve üniversitenin de bulunduğunu söyleyen Mitarakis, "Anladığımız kadarıyla 300'e yakın kişi bu şekilde Türkiye'ye gitti" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BATI KIYILARINA TAŞINIYORLAR"

"Bu insanlar, aslında yasa dışı bir şekilde Avrupa'ya geçmek amacıyla Türkiye'ye yasal olarak gidiyorlar. Somalililer İstanbul'a vardıklarında, kamyonetlerle kentin belirli yerlerine götürülüyor ve Türkiye'nin batı kıyılarına taşınmaları ayarlanana kadar orada kalıyorlar" diyen Mitarakis şöyle devam etti:  

"Bu insanların Türkiye'de tehlike altında olmadıkları ortada, bu nedenle, eğer uygunsa onlara orada sığınma hakkı verilmesi gerekiyor. Türkiye kasıtlı olarak vize sağlayarak bu göçmenlerin gelişini kolaylaştırıyor gibi görünüyor ki bu da endişe verici."

Bakan, Somalili sığınmacıların, bedeli sivil toplum kuruluşları tarafından ödenen biletler ve vizelerle geldiklerini iddia ettiğini belirtti.

Türkiye'den henüz konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

DIŞİŞLERİ'NDEN YUNANİSTAN'A TEPKİ

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yaklaşan AB Zirvesi öncesi Yunan medyasında Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki askeri faaliyetlerini artırdığına ilişkin çıkan haberlere tepki gösterdi. Aksoy, Yunanistan’ın Türkiye ile arasındaki meseleleri başkalarından medet umarak değil, masaya oturup işbirliği yaparak ve diyalog ile çözebileceğini söyledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN