Yüzdelik dilim nedir? LGS yüzdelik dilim nasıl hesaplanır?

Yüzdelik dilim nedir? LGS yüzdelik dilim nasıl hesaplanır?

MEB, LGS sınavıyla yapılan nete göre; ortaya çıkan sonuçla birlikte öğrencileri yüzdelik dilime göre; daha önceden yapılan tercihler içerisinden uygun olanı yerleştiriyor. Adaylar, LGS sınav sonuçlarında yer alan yüzdelik dilim hesaplaması ile uygun olan liseleri tercih ediyor.

Liselere geçişte yüzbinlerce öğrencinin girdiği LGS sınavının sonuç bilgisi içerisinde yer alan ‘Yüzdelik dilim nedir?’ sorusu, sınava ilk kez girenler ve konuyla ilgili bilgisi olmayanların aklında yer alıyor. İl ve ülke sıralamasının gösterildiği yüzdelik dilim hesaplama sayfası ile öğrenciler, sınavlarda il ya da ülke bazında kaçıncı sırada olduklarını görebiliyor.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerlendirme kriterleri arasında yer alan yüzdelik dilim, öğrencinin ülke geneli veya oturduğu kentteki sıralamasını ifade eder.

Örnek verecek olursak; Türkiye çapında yüzde 8’lik bir dilime sahip olan öğrenci, sınava giren 1 milyon 300 bin öğrenci arasından 104 binlik bir sıralamaya sahip olmuş oluyor.

Yüzdelik dilim, her sene değişiklik gösteren taban puanlara göre daha çok kullanılan bir değerlendirme kriteri olarak öne çıkar.

Fakat, yeni açılan okullar, okul kontenjanları, okul kapanması, bazı okul türlerini değişmesi gibi bazı durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye sebep oluyor.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYIN

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Sınav sonuç belgesinde bulunan kent ve Türkiye geneli yüzdelik dilim verileri, belirli yöntemle belirlenir. Öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile o kentte sınava giren tüm öğrenciler içindeki başarı sıralaması, öğrencinin il yüzdelik dilimini ortaya çıkarır.

Türkiye geneli yüzdelik dilim de 81 ilde sınava girenler arasında öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sağladığı başarı sıralamasını gösterir.

EDP nedir?: Tercihlerinde (E)n (D)üşük (P)uan ile yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi.

EYP nedir?: Tercihlerinde (E)n (Y)üksek (P)uan ile yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi.

TERCİH ROBOTU KULLANILIYOR

Öğrenciler için tercih rehberleri ile beraber tercih robotu da kullanıma sunuluyor. E-Okul sistemi üzerinden veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerinin kullandığı robotta il, okul türleri, ilçe ve geçen seneye yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor.

Adaylar, tercih robotunu kullanarak, diledikleri yüzdelik dilim aralıklarında il ve Türkiye genelinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. Taramanın ardından oluşan listelerde merkezi sınav puanı ile öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarının adı, tercih kodu, öğretim süresi, türü, pansiyon durumu, öğretim şekli, kontenjanı, yabancı dili, adresi, bir önceki sene için en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimleri yer alıyor.

Bakanlık tarafından yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde ise öğrenci TC kimlik ve okul numaraları ile öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar listeleniyor. Listelerde her okulun adı, tercih kodu, öğretim süresi, türü, pansiyon durumu, öğretim şekli, kayıt alanı, yabancı dili, adres, kontenjan bilgileri bulunuyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN