Serdar Ortaç'ın kredi borcunu erteleyen Ziraat Bankası, çiftçilerin evlerini hacizle satıyor

Ziraat Bankası'ndan tarım destek kredisi alan çiftçilerin tarlaları, ödeyemedikleri borçları nedeniyle ihaleyle satışa çıkarıldı. Bankanın sitesinde ihaleye çıkarılan tarlaların sayısı binleri bulurken, tarla fiyatları 5 bin liradan başlayarak 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Şarkıcı Serdar Ortaç'ın geçen hafta verdiği bir röportajda, ünlü olduğu için kredi borcunun ertelendiğini açıklamaları akıllara geldi.

Sakarya'nın Kaynarca ilçesi Güven köyünde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Mehmet Bayrak, Ziraat Bankası'ndan kullandığı krediyi ödeyemeyince banka icra yoluyla evini sattı. Bayrak'ın 23 Aralık 2020'de satılığa çıkarılan evinin 197 bin liradan ihalesi açıldı, 104 bin liradan satışı gerçekleşti. Aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifi'ne de olan borcu nedeniyle traktörü de hacizlik olan çiftçi, aracını ormanda sakladığını söyleyerek şöyle konuştu:

"HACİZLİ TRAKTÖRÜMÜ ORMANDA SAKLIYORUM"

"Ziraat Bankası'ndan kullanmış olduğum krediyi ödeyemedim. Banka evimi icra yoluyla satmıştır. Evime 197 bin lira değer biçilip 104 bin liradan satılmıştır. Satış bittikten sonra Ziraat Bankası müdürü beni arayarak, '20 bin lira para getir sana yapılandırma yapacağım' dedi. Ben gittim sağdan soldan borç para buldum. Tefeciden para aldım, gittim yatırdım. İki üç gün sonra müdür bey beni aradı. 'Yapılandırma olmuyor, paranın tamamını getir' dedi.

Şu anda benim bu parayı bulma şansım yok. Evim gitti, bizi sokağa atmaları an meselesi. Evde 7 kişi kalıyoruz. Aynı zamanda Tarım Kredi'den dolayı da büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ona da borcumu ödeyemedim. Traktörümün yakalaması var. Traktörümün garajda olması gerekirken, ormanda saklıyorum. Üç kefilim var. Onlarla da aramda çok büyük sıkıntılar oluyor. Adamlarla birbirimizi vurma noktasına geldik.

"ÜRETMEZSEM NE YİYİP NE İÇECEĞİM?"

Son yıllarda gübre fiyatlarına gelen zamlardan dolayı iki yıldır gübre de alamadığını söyleyen Bayrak, "Bu sene 20 dönüm buğday ektim. Tohumunu, mazotunu veresiye aldım. Bugün gübre almaya gittim. En düşük gübrenin tonu 2 bin lira. Ben üretmezsem ne yiyip ne içeceğim. Bugün yarın Ziraat Bankası bizi sokağa atar. Sayın Cumhurbaşkanım, faizler yüksek olduğundan dolayı biz borçlarımızı ödeyemez duruma geldik" dedi.

113750137-82a90cd4-aa26-4373-898f-70e60c2ea1c2-w.png

"BÜYÜK ŞİRKETLERİN BORÇLARI SİLİNİRKEN, ÇİFTÇİYE GELİNCE ŞAŞI BAKIŞ"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise Ziraat Bankası'nın çiftçi mallarını satışa çıkarmasına tepki göstererek şunları söyledi:

"Ziraat Bankası sitesine girince binleri aşmış olan tarla bahçe ve bağ satış ilanları var. Bütün bunlar çiftçilerimizin köylülerimizin ellerinden alınan mülkleri. Düşünebiliyor musunuz Ziraat Bankası çiftçilerimiz için kurulmuş kurum. Ama öyle bir politika izleniyor ki borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borçlarına yeniden bir yapılandırmaya gerek duymadan mallarına el konuluyor.

Ziraat Bankası tarım dışı birçok sektöre para akıtıyor. Hükümet büyük şirketlerin, holdinglerin ana paralarını milyarlarca lirasını silebiliyor. Ama iş çiftçiye geldiği zaman bu şaşı bakışı anlamakta güçlük çekiyoruz. İktidarı uyarıyoruz. Ziraat Bankası sizin bankanız, çiftçilerin borçlarını silin."

SERDAR ORTAÇ'IN KREDİ BORCU ERTELENMİŞTİ

Kredi borcu nedeniyle çiftçilerin mallarına el konulurken, Serdar Ortaç'ın geçen hafta devlet bankasının kredi borcunu 8 ay ertelediğini açıklaması akıllara geldi.

Ünlü şarkıcı, Posta'ya verdiği röportajda son aldığı krediyi ödeyemediğini belirterek, "Valla en son aldığım krediyi ödeyemediğim için koskoca devlet bankası, 'Sen Serdar Ortaç'sın seni mahkemeye verir miyiz evlat?' dedi ve borcumu 8 ay erteledi" diye konuştu. Ortaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

1471602824637.jpg

"ÖZEL BANKA OLSA ALIRDI"

"Ama özel banka olsa belki donumu alırdı. Zamanında çok yatırım yaptım. Oturduğum evin tüm sokağı, tüm mahalle benimdi. Eski Ali Sami Yen'in yanında 12 katlı plazam vardı. Babadan kalma fabrika. O hâlâ duruyor şükür. Diğer hepsi kötü alışkanlıklarımdan dolayı gitti. Ticari aklım yok benim. Ha şu an evim var, stüdyom var. Ama zamanında kazandıklarımı doğru değerlendiremedim maalesef."

ÜNLÜYE ERTELEME, VATANDAŞA HACİZ

Serdar Ortaç'ın sözlerine tepki gösteren vatandaşlar sosyal medyadan, "Serdar Ortaç'ın kumar borcuna af mı?", "Devlet bankası sıradan vatandaşın borcunu ertelemez" gibi yorumlarda bulunmuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, Ziraat Bankası'nın şarkıcı Serdar Ortaç'ın borçlarını taksitlendirmesine rağmen çiftçi borçlarının yapılandırılmamasına tepki göstermişti.

Ağbaba, borçları nedeniyle daha önce kendini yakmak isteyen bir çiftçinin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, "Bir yanda, Virgin Adaları'nda 1 milyar dolarlık kayıp kredi. Serdar Ortaç'ın borç ertelenmesi. Diğer yanda borcu yüzünden kendini yakmak isteyen Malatyalı tütün üreticisi... Görevi üreticiyi desteklemek olan Ziraat Bankası'nın hali..." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN