Zübeyir Yetik kimdir?

Zübeyir Yetik kimdir?

Gazeteci ve araştırmacı yazar Zübeyir Yetik, 1941 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelmiştir. . Adana İktisadî ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olan Zübeyir Yetik, birçok kentte gazetecilik ve vekil öğretmenlik yaptı.

Kabil, Nemrut, Fir’avn, Karun, Samiri, Bel’am, Ebu Cehil, Yahudi ve Hüman/İnsan gibi pek çok kitabın yazarı olan Zübeyir Yetik, yazarlık, gazetecilik, öğretmenlik, bankacılık, serbest muhasebecilik gibi birçok görevde bulunmuştur. İşte, Zübeyir Yetik’e dair bilgiler…

ZÜBEYİR YETİK KİMDİR?

Gazeteci-yazar Zübeyir Yetik, 1 Ocak 1941 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Kunduracı İmam Usta, annesi ise ev hanımı Cemile Hanımdır.

İlkokulu Siverek ve Ceylânpınar’da, ortaokulu Siverek’te okuyan Zübeyir Yetik, lise eğitimini de Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başlamış ancak yarıda bırakmıştır. Daha sonra 1977 yılında Adana İktisadî ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirmiştir. Lisan eğitimini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 

Zübeyir Yetik, gerekli eğitimlerini aldıktan sonra pek çok alanda görevler almıştır. Göreve ilk olarak 1958 ile 1960 yılları arasında Şanlıurfa’da gazetecilik ve vekil öğretmenlik yaparak başlamıştır. 

1962 ile 1965 yılları arasında İzmir ve Ankara’da gazetecilik yaparak devam etmiş. 1966 yılından başlayarak 1974 yılına kadar Şanlıurfa’da öğretmenlik, hal müdürlüğü, bankacılık, serbest muhasebecilik gibi farklı iş kollarında çalışmalarını sürdürmüştür. 

1974 yılından sonra İstanbul’a yerleşmiş ve İstanbul’da gazetecilik, sendikacılık faaliyetlerinde bulunmuş ve devam eden yıllarda Türk Kızılay Genel Müdürlüğünde kontrolörlük, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde APK uzmanlığı, Kızılay İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde Mali İşlerden sorumlu müdür muavinliği görevlerinde bulunmuştur. 

1994 yılında İSKİ’de Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve başlamış ve 2003 yılında buradan emekliğe ayrılmıştır.

zubeyir-yetik-kimdirr.jpg

YAZI HAYATI

Zübeyir Yetik, yazın hayatına 1958 yılında Demokrat Urfa Gazetesi’nde köşe yazıları ile başlamıştır. İzmir ve Ankara’da yaşadığı 1960 ile 1965 yılları arasında Demokrat Akdeniz, Adalet, Fedai gibi gazete ve dergilerin farklı kademelerinde görev almıştır. O dönemde yayınlanan İslam, Hilal, Yeni İstiklal, Komünizmle Mücadele, Türk Yurdu, Oku, Müslümanın Sesi, Fedai, Yaprak, Hicret, Çağrı ve Nobel gibi haftalık ve aylık yayın hayatına devam eden çeşitli yayınlarda sürekli olarak yazılar yayınlamıştır. Yetik, Urfa’ya döndükten sonra da yazılarını yazmayı sürdürmüştür.

1974 yılında Milli Gazete’nin başına geçerek gazetenin genel yayın müdürlüğünü yürütmüştür. Diğer yandan da gazetenin birinci sayfasında yazarlığa devam etmiştir.

1976 yılında genel müdürlük görevinden yarılmış ancak köşe yazarlığına devam etmiştir. Bu gazetede köşe yazarlığını aralıklı olarak 1984 yılına kadar sürdürmüştür. 

Büyük Doğu Dergisi’nin 1976 yılı yayın dönemi hazırlıklarını Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte sürdürmüşlerdir.  Daha sonra Çığır Yayınları Limitet Şirketi’nin kurucuları arasında yer almış ve 40’ın üzerinde kitabını yayımlayan bu şirkette bir süre genel müdürlük yapmıştır.

 1992 yılından başlayarak 2002 yılına kadar Akit Gazetesi’nde haftalık yazılar yazmıştır. İstanbul’da yaşadığı dönemlerde 1984 yılından 1992 yılına kadar ağırlıklı olarak kitap yazmakla meşgul olmuştur.

SENDİKACILIK VE CEMİYET HAYATI

Zübeyir Yetik, hayatı boyunca gazete yazarlığı, kitap ve hikaye yazarlığı, yayınevleri yöneticiliği, çeşitli gazete ve dergilerin genel yayın yönetmenliği ve bir çok özel kurum ve kuruluşta çalışmalarını sürdürmüştür. Bunların yanında İzmir’de bulunduğu yıllarda İzmir Türk Ocağı Gençlik Kolu Başkanı olarak görev yapmıştır. Şanlıurfa Türk Ocağı Şubesi ve Urfa İlim ve Fikir Yayma Cemiyeti ile Milliyetçi Öğretmenler Sendikası’nın Urfa Şubesini kurmuştur.

Yetik yine aynı dönemde “Harran Üniversitesi Kurma Derneği”nin kurucuları arasında bulunmuş ve derneğin genel başkanlığını üstlenmiştir.

1976 yılında Öz-Metal-İş Sendikası’nı kurmuş ve sendikacılık alanına ilk adımını atmış olur. Daha sonra kurulan birkaç sendikayı bir araya getirerek Hak-İş Konfederasyonu’nun kuruluşuna öncülük etmiştir. Bu konfederasyonun Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür.

Sendikacılığa bir süre ara veren Zübeyir Yetik, 1997 yılında memur sendikası olan Bem-Bir-Sen’in Genel Başkanlığı görevini üstlenerek tekrar dönüş yapmıştır. 2000 yılında Memur-Sen Konfederasyonu’nun genel başkanlığına seçildi. Bu görevi de 2001 yılının ortalarına kadar sürdürmüştür.

ESERLERİ

Dörtlükler 1960 (şiir kitabı),
Şeytan (1985), 
Kabil (1985),  
Nemrut (1985), 
Fir’avn (1985), 
Karun (1985), 
Samiri (1986), 
Bel’am (1986),  
Ebu Cehil (1986), 
Yahudi (1986), 
Hüman/İnsan (1986),
Geçmişten Notlar (2008) (Anı),
Ayı İle Sinek, Eşek İle Öküz, Tasmalı Koyun (Çocuk kitapları),

ARAŞTIRMA İNCELEME ALANINDAKİ ESERLERİ

Aksiyon-Ahlâk-Ekonomi (1975), 
İslâm Savaşçısına Notlar (1976),   
İnsanın Serüveni (1984), 
Çağdaş Bilimin Saplantısı (1986), 
İmam Şamil - Siyasal Tarih Yorumu (1986), 
Ekonomiye Değinmeler (1987), 
İslâm Düşünce Tarihinde Mezhepler (1990), 
Siyasal Katılım, Siyasal Tarih Yorumu (1990), 
Her Nemrud’a Bir İbrahim (1990), Siyasal Tarih Yorumu (1990), 
Ekonomi Bir Din midir (1991), 
İnsanın Yüceliği ve Gunèoniyen Bâtınîlik (1992).

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN