1 Yılda 128 kilodan 58 kiloya düştü

1 Yılda 128 kilodan 58 kiloya düştü

Aşırı kiloları yüzünden sağlık sorunları yaşayan ve günlük yaşantısına devam etmekte zorluk çeken Pınar Akkuş 1 yılda tam 70 kilo verdi. İşte detaylar...

1 yılda 128 kilodan 58 kiloya düştü. Mersin'de özel bir firmada satış danışmanı olarak çalışan 2 çocuk annesi 37 yaşındaki Pınar Akkuş, fazla kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşamaya başladı. Aşırı kiloları yüzünden yaşam standartları düşen Akkuş, mini gastrik bypass ameliyatı yaptırmaya karar verdi. Birçok kişiye başarılı operasyonlar gerçekleştirdiğini duyduğu Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey'i tecih etti.Ameliyatın ardından 1 yılda 70 kilo veren Akkuş, rahat hareket etmenin ve doyasıya yürümenin mutluluğunu yaşıyor.

AZMETTİ BAŞARDI

Akkuş, geçen yıl temmuz ayında ameliyat edildiğini ve 1 yılda 128 kilodan 58 kiloya düştüğünü söyledi.  Akkuş, şöyle konuştu:

"Çocukluğum, genç kızlığım hep zayıf geçti. Birden kilo almaya ve verememeye başladım. Spor, diyet, kullandığım abuk subuk ilaçlar dahil hiç bir şekilde baş edemedim. Daha sonra Mustafa Atabey'le tanıştım. Kendisine telefon açtım. Mersin'den geleceğimi, kabul edip etmeyeceğini sordum. 'Gelebilirsiniz' dedi. Ben de 5-6 saat içeresinde Mersin'den Sivas'a geldim. Serüven böyle başladı."Özgüvenini yeniden kazandı. Ameliyattan sonra 58 kiloya kadar düştüğünü ve hayatında çok şeyin değiştiğini anlatan Akkuş, kaliteli, sağlıklı bir yaşama geçtiğini ve her şeyden önemlisi yeniden özgüven kazandığını belirtti.

Akkuş, sağlık problemlerinden kurtulduğunu dile getirerek, "Baş ağrısı, tansiyon, yürüyememe, agresifleşme hepsi geride kaldı. 15 yaşında bir kız gibi hayata merhaba dedim." ifadelerini kullandı. Ailesinin kendisini tanıyamadığı anlar olduğunu anlatan Akkuş, "Uzun bir aradan sonra kız kardeşimin kuaför dükkanına gittiğimde bana 'ne yaptıracaksınız?' diye sordu. Beni tanıyamadı. Annem de öyle..." dedi. Akkuş, doktoruna güvenmesinin meyvesini aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:"Aynaya her baktığımda doktoruma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 52 beden giyen bir kadınındım. Şimdi 38 beden bile büyük geliyor diyorum. İğne deliğinden geçene kadar devam diyorum. Kiloluyken giyim konusunda çok sıkıntı yaşıyordum. Sürekli aynı kıyafetleri giyiyordum. Kilo verdikten sonra istediğim her şeyi uygun fiyata alma fırsatı da yakaladım."

16-08/01/timthumb.jpg

MİNİ GASTRİK BYPASS NEDİR?

Obezite, çağımızda sürekli olarak yaygınlaşan aşırı şişman olma hastalığıdır. Diyet ve egzersizle önlemeyen, ileri boyutlara ulaşmış obezite mutlaka cerrahi yöntemlerle tedavi edilmedir. Bu cerrahi yöntemlerden biri de Mini Gastrik Bypass’tır. Bu yöntem obezitenin tedavisi amaçlanan operasyonlar arasında en basit olan, kısa süre içerisinde gerçekleştirilen, hastanın hastaneden taburcu olma süresini kısaltan ve ekonomik maliyeti düşük olan gastrik bypass çeşididir. Operasyondan sonra yeterli bir şekilde kilo kaybı yaşanır. Ayrıca metabolik hastalıklardan olan tip 2 diyabet (şeker hastalığı) , kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar yaşayan kişiler için de uygulanabilen bir gastrik bypass ameliyatı çeşididir.

MİNİ GASTRİK BAYPAS NASIL YAPILIR?

Mini Gastrik Bypass cerrahisinde amaç, öncelikle mide hacminin küçültülmesi ve ince bağırsaklardaki gıda emiliminin bir kısmının azaltılarak şişmanlık durumunun azaltılmasıdır. Ameliyat türü kapalı ameliyattır. Karın üzerinde büyük kesiler yapılmadan, 1 cm’den küçük yaklaşık 5 adet kesi yapılır. Delikler içerisinden özel aletlerle karın içine girilir. Midenin giriş kısmında, artık mide görevini görecek olan küçük bir tüp oluşturulur. Dışarı çıkarılan ve kesilen hiçbir organ yoktur. Midenin büyük kısmı karın içerisinde kalmaya devam eder. Operasyonla oluşturulan küçük parçanın ince bağırsakla bağlantısı da tamamlanır. Bu işlem operasyonun ikinci bölümü olarak adlandırılır. Mide ve bağırsak, birbirine stapler adı verilen bağlantılarla ya da yine o kısma yapılan dikişlerle birbirine yapıştırılır. Bu bağlantıya anastomoz adı verilir. Dikişlerle yapılan bağlantı hasta için, stapler ile yapılana göre daha avantajlıdır. Her doku hekimler tarafından tek tek elden geçirilir. Herhangi bir sızıntı olma ihtimali en aza inmiş olur. Böylelikle ameliyattan sonra hasta hemen sıvı alımı yapabilir.  

16-08/01/mgb.jpg
 

MİNİ GASTRİK BYPASS İLE NASIL KİLO VERİRİM?

Mini Gastrik Bypass ile kilo vermeniz ameliyatın sağladığı üç farklı yolla olur:

Mide Hacminin Küçültülmesi:

Mini Gastrik Bypass ile mide hacminiz küçültülür. Bu küçültülmüş yeni mideniz ile yemek porsiyonlarınız küçülür. Yediğiniz yemeğin miktarı artar. Bu tarafıyla sleeve gastrektomiye benzer bir etkisi vardır. Ancak sleeve gastrektomi ameliyatında daha büyük bir mide tüpü oluşturulur. Dolayısıyla Mini Gastrik Bypass ameliyatında daha kuvvetli bir hacim kısıtlaması yapılır.

EMİLİMİN KISITLANMASI:

Mini Gastrik Bypass ameliyatında ince barsağın başlangıcındaki 200 cm kadar bölüm gıda geçişinden ayrılır. Bu ayrı tutulan bölümün görevi sindirim ve emilimi sağlayan safra ve diğer sıvıları taşımaktır. Gıdalar küçük mideden geçtikten sonra ince barsağın ortalarına aktarılırlar. Bu noktada safra ile karşılamaları sağlanır. Tam olarak emilim ilk 200 cm den sonra başlamış olur.
İnce barsağın başlangıçta yer alan 200 cm mesafesinde gıdanın geçmemesi, bu kadar ince barsaktan gıdaların emilmemesini sağlar. Fazla alınan kaloriler böylece emilmeden atılmış olur. Bu emilim kısıtlayıcı etki kilo kaybının miktarının yüksek olmasını ve elde edilen bu kilo kaybının uzun dönem korunmasını sağlar.

HORMONAL DÜZENLEME:

Mini Gastrik Bypass ameliyatında midenin büyük kısmı içeride pasif olarak durur. Bu kısıma yenilen gıdalar geçmez. Dolayısıyla bu kısım gıdalar tarafından uyarılmaz ve yavaş yavaş etkinliğini yitirir. Bu kısımdan salgılanan açlık hormonunun da kısmen azaldığı bildirilmiştir. Açlık hormonu olan ghrelinin salgısının azalması tokluk hissine erken ulaşmayı sağlar. Ayrıca tokluk hissinin süresi uzar.

GASTRİK BYPASS AMELİYATLARINA AİT STANDART RİSKLER

  • Emilim azalmasına bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri,
  • Barsak mesafesinin kısalmasına bağlı bazen ishallerin görülmesi,
  • Kemik erimesi,
  • Yetersiz yada aşırı kilo kaybı
  • Bulantı-kusma,
  • Anastomoz kaçağı,
  • Apse yada yara enfeksiyonu ,
  • Derin ven trombozu,
  • Pulmoner Emboli,
  • Fistüller,
  • Safra Kesesi veya yollarında taş oluşumu,
  • Anastomoz darlığı,
  • Karın içi yapışıklıklara bağlı kısmi yada tam barsak tıkanıklıklar.
MERSİN / AA
 
 
 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN