11.3 milyon araç kaçak geçti

11.3 milyon araç kaçak geçti

2015 yılında HGS’den etiketsiz geçen araç sayısı 2.7 milyonun üzerinde oldu. Bu araçlara ilişkin trafik cezası 2016 yılında gönderildi. Buna dava açanların sayısı 10 binin üzerinde.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı neredeyse 23 milyon araç var. Bu araçların bir kısmı ise her gün yollara çıkıyor. Özellikle İstanbul trafiğine büyük etki eden bu yoğunluk beraberinde birçok sorunu da getiriyor.

Tüketici hakem heyetlerine HGS ve OGS geçiş sistemleriyle ilgili şikayetlerin arkası kesilmiyor. Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, HGS gelirinin, sadece proje bedeli değil, sistemin işletilmesi, bakımı, onarımı ve geliştirilmesi masraflarının da karşılandığını söyledi. Arslan, 2015 yılında HGS’den etiketsiz geçen araç sayısının 2 milyon 729 bin 912 olduğunu, bu geçişlere ilişkin idari para cezası tebligatlarının 2016 yılında araç sahiplerine gönderildiğini, araç geçişlerine itiraz noktasında açılan dava sayısının ise 10 bin 255 olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen ise Sayıştay’ın hazırladığı Karayolları Genel Müdürlüğü raporunu açıkladı. Pekşen, “2016 yılında otoyol ve köprüler gibi ücretli geçiş sisteminin uygulandığı yerlerden kaçak geçiş kaydı alınan 11 milyon 347 bin 869 adet aracın plakası tespit edilmiş. Bu inanılmaz bir rakam. Bu nasıl mümkün olabilir bu kadar araç nasıl kaçak geçer? Buralardaki barkot okuma sisteminin çok hassas olması gerekiyor ama gelin görün ki kim bilir hangi yandaş firmadan alındı bu barkot sistemi? Kaçak geçtiği iddia edilen araçların önemli bir kısmında aslında HGS ve OGS sistemi mevcut. Ancak sistem okumadığı için bu araçlara sonra büyük miktarlarda ceza gönderiliyor. Bu sorun derhal çözüme kavuşturulmalı ve vatandaşın mağduriyet yaşaması önlenmelidir” ifadelerini kullandı. Örnek vermek gerekirse, traktörü ile Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü başta olmak üzere otobanlardaki bir çok HGS geçişini ihlal ettiği gerekçesi ile toplamda iki defa ayrı ayrı gelen bin 397 TL’lik cezalar karşısında şok olan Afyonkarahisarlı çiftçi Habib Özcan olaya, esprili bir dille yaklaşarak, “Traktör Boğaz Köprüsü’nden gece gündüz hayalet misali kendi geçtiyse bilmiyorum” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN