15 dakikada kanser teşhisi

15 dakikada kanser teşhisi

Türk bilim insanları kanser türlerinin erken evrede teşhisine yönelik önemli bir buluşa imza attı. Kanserojen yapıyı daha başlangıç evresinde tespit edebilen ‘Medikal Termografi’ adındaki bu cihaz, vücuda herhangi bir radyasyon ışını vermiyor. 15 dakika içinde ise bir dokudaki sıcaklık artışını, diğer dokularla kıyaslıyor ve aradaki fark belirli bir değeri aştığı zaman bu durumu anomali olarak algılıyor.

Gazi Üniversitesi Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, bu yöntemin hastaya radyasyon vermeyen, sadece hastanın vücudundaki sıcaklık değişimlerini algılayan, bir tanı yöntemi olduğunu anlattı. Karagöz cihazla tiroid, cilt, meme kanseri gibi hastalıkların ön tanısının yapılabildiğini belirterek şöyle devam etti: “15 dakika içinde bir dokudaki sıcaklık artışını, simetrisindeki diğer dokularla kıyaslıyor ve aradaki fark belirli bir değeri aştığı zaman bu durumu anomali olarak algılıyor. Cihazın uygulandığı 271 hasta üzerindeki değerlendirmelerimiz sonucunda, yüzde 90’ların üzerinde tanısal anlamda bir uyumluluk bulunmuştur. Termal asimetri tekniğinin kullanıldığı bu sistemde, aynı hastaya ait sağlıklı ve kanserli meme dokuları arasında üç dereceye yakın değişimler saptanmıştır.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN