200 vekilden Trump’a ‘hediye aldın’ davası

200 vekilden Trump’a  ‘hediye aldın’ davası

Adının karıştığı skandallar nedeniyle hakkında birçok soruşturma yürütülen ABD Başkanı Trump’a karşı Temsilciler Meclisi’nin 200 üyesi de harekete geçti. Üyeler, Trump’ı kongrenin onayı olmadan yabancı hükümetlerden hediye almak ya da kar elde etmekle itham ediyor ve bu şekilde Başkan Trump’ı anayasayı ihlal etmekle suçluyor.

Rusya’nın seçimlere müdahalesi, porno yıldızı kadınlarla olan ilişkisi ve seçim kanununa muhalefet gibi bir çok konuda hakkında açılan soruşturmalar devam ederken ABD Başkanı Donald Trump’a karşı Temsilciler Meclisi de harekete geçti. Washington’daki Federal Mahkeme Yargıcı’nın açıklamasına göre Temsilciler Meclisi’nin 200 üyesi Başkan Donald Trump’a karşı dava açmaya hazırlanıyor. Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump’ı kongrenin onayı olmadan yabancı hükümetlerden hediye almak ya da kar elde etmekle itham ediyor ve bu şekilde Başkan Trump’ı anayasayı ihlal etmekle suçluyorlar. Federal Mahkeme Yargıcı Emmet Sullivan açıklamayı önceki gün yaptı. Trump tüm dünyada değişik şehirlerde şirketlere ve otellere sahip. Bu otellerden biri de Washington’da ve Beyaz Saray’a ziyarete gelen yabancı heyetler de zaman zaman bu otelde konaklıyor. Başkan Trump diğer ülkelerdeki şirketlerindeki sahipliğini sürdürüyor ancak şirketlerinin idaresini oğullarına bıraktı. Eleştirmenler bunun yeterli bir adım olmadığını söylüyor. Kongre üyelerini temsil eden ve yasal bir kurum olan Washington merkezli Anayasa Sorumluluk Merkezi Başkanı Elizabeth Wydra, “Temsilciler Meclisi üyelerinin dava açmaya hazırlandıklarını kabul eden mahkeme, Amerika’da kimsenin, Başkan’ın dahi yasaların üzerinde olmadığını ortaya koymuştur” dedi. Bu arada Adalet Bakanlığı da başkanı mahkemede savunmaya devam edeceklerini duyurdu. Mahkemenin yaptığı açıklama, Başkana karşı dava açılabilmesi için yeterli gerekçelerin olduğunun kabul ettiği ikinci dava oldu.

 BAŞKANIN HAKİMİNİ SENATO'DAN ÖNCE FBI SORUŞTURACAK

Başkan Donald Trump’ın ABD Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği cinsel saldırı iddialarının odağındaki yargıç Brett Kavanaugh’in adaylığı, Senato’nun Adalet Komisyonu’nda onaylandı. Kavanaugh’nun göreve resmen başlayabilmesi için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Senato’da gelecek hafta yapılması planlanan oylama öncesi Cumhuriyetçi senatörler, Jeff Flake ve Lisa Murkowski Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddiasının FBI tarafından soruşturulması ve Senato’daki oylama oturumunun da bir hafta ertelenmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine oylama 1 hafta ertelendi. Bu süre boyunca da Kavanaugh’yla ilgili iddiaları FBI soruşturacak. Senato 49’a karşı 51’le Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolunda. Senatoda yapılacak oylamada Demokratlar Brett Kavanaugh’ya karşı birleşir, Cumhuriyetçiler de sadece bir fire verirse Kavanaugh Senato onayından da geçebilir. Ancak Cumhuriyetçiler iki fire verirse, Brett Kavanaugh onay alamayacak. Bu tabloya bakıldığında Kavanaugh’nun kaderinin 2 ya da 3 senatörün kararına bağlı olduğu yorumları yapılıyor. Senatoda Brett Kavanaugh için yapılacak oylamada evet ve hayır oylarının eşit çıkması durumunda ise yasa uyarınca Başkan Yardımcısı Mike Pence devreye girerek beraberliği bozabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN