3,50-3,60 oldu diye hücuma gerek yok

3,50-3,60 oldu diye hücuma gerek yok

Yatırımcılara seslenen Başbakan Binali Yıldırım, paniğe gerek olmadığını belirterek, “3,50, 3,60 oldu diye dolara hücum etmeye lüzum yok” dedi. Yıldırım, kredi kullandırma konusunda banka yöneticilerini aşırı tedbirli olmaya sevk eden ‘zimmet’ uygulamasına ilişkin çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Geçtiğimiz gün 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nı açıklamasının ardından gazeteciler ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, yükseliş trendindeki döviz kuru hakkında açıklamalarda bulundu. Yatırımcılara seslenen Yıldırım, “Paniklemeyin, bunlar gelip geçici işlerdir. ‘Dolar 3,50, 3,60 oldu. Ne yapacağız?’ diyerek dolara hücum etmeye lüzum yok. Özel sektör, kamu fark etmez. Buraya giren, kayda giren her türlü kaynak bu ülkenin garantisi altındadır. ‘Özel sektörün borcu, bana ne’ filan diyecek halimiz yok. Buraya gelmiş, yatırıma girmiş, üretime dahil olmuş istihdam oluşturmuş, mutlaka bunların ödeme mekanizması bulunacak, yapılacak yapılıyor da. Piyasanın kamu kaynaklı döviz ihtiyacını azaltıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kredi musluklarının açılması için hazırlanan çalışmalar hakkında bilgiler veren Başbakan Yıldırım, “Bir işin sürdürülebilir olması lazım. ‘Dövizde dalgalanma oldu’ derseniz anlarım. Bankalar, belki yeniden değerlendirme yaparsa teminatlar yetersiz gibi gözükebilir. Bundan panikleyip, kredileri geri çağırırlarsa bu yanlış. Biz bu konuda bankalara diyoruz ki, ‘Bu durum gelip geçicidir, paniklemeyin. Gerekirse burada biz size destek de verebiliriz” şeklinde konuştu.      

Şu anda herkeste yapıcı bir tutum bulunduğunu dile getiren Yıldırım, işletmelerin yaşatılmasının esas olduğunu vurguladı. Yıldırım, şöyle devam etti: “Eskiden beri uygulanan zimmet konusundaki katı tutumu biraz esnetiyoruz. Bunun kararını aldık ve bugünlerde o düzenleme de devreye girecek. Bugün bir kredi verdi, adam yarın emekli oldu. 20 sene sonra çağırıyor, ‘Sen filanca adama kredi vermiştin, o sonradan battı, banka bu kadar zarara uğradı. Şunun hesabını ver.’ Böyle bir şey olmaz. Sen bugünkü şartlara bakarak kredi veriyorsun. Bugün iyiydi, yarın kötü olabilir. 5 sene sonra durumunun bozulacağını nereden bilsin? Bu da tabi karar vericileri biraz zorluyor. Aşırı tedbirli olmaya sevk ediyor. Bu bir sıkıntı, bunu çözüyoruz, ama ipin ucunu bırakmak da yanlış. Yani talimatla, ‘şuna şunu ver, buna bunu ver’ denirse bunun sonu yok, bu batak. Biz diyoruz ki, durumuna bakın, inceleyin, müspet düşünün, ama risklerinizi de hesap edin. Burada prensip şudur; emniyet, kabul edilebilir risk seviyesidir. Herkes için farklıdır. Risk alma kapasitesi herkesin değişebilir. Referans bilgiler öngörülebilirlik için konuluyor.”

BÜYÜMENİN KALİTELİ OLMASI GEREKİR

Konuşmasında büyümeden büyümeye fark olduğuna dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, ülkede sağlanacak büyümenin “kaliteli” olması gerektiğine işaret etti. Yıldırım, büyümenin sadece tüketime dayalı olmaması gerektiğini vurgulayarak, programlarını tüm bu faktörleri gözeterek yaptıklarını söyledi.   

ONLARDA 5 BİZDE YÜZDE 10 SAPMA OLDU

ABD’nin ülke dışındaki sermayeyi içeriye çekmek için harekete geçmesi ve faizleri de artırma yönündeki eğiliminin gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmaya neden olduğunu belirten Yıldırım, “Türkiye de bundan nasibini aldı. Ülke ve civarında yaşananlar nedeniyle biz biraz daha ayrıştık. 15 Temmuz’u, 3  koldan terörle mücadeleyi buna dahil edebiliriz. Tüm bunları dahil ettiğimizde benzer ülkelerde yüzde 5-6 sapma olduysa bizde yüzde 8-9 belki de yüzde 10 oldu. Bunlar gelip geçici. Benzer ülkelerden iyi konumdayız. Türkiye normal şartlarda bütün bu olanları hak eden bir ülke değil ama bir algı problemi var” diye konuştu.

YAZ AYLARINDAN İTİBAREN İŞLER YOLUNA GİRECEK

Başbakan Binali Yıldırım, bugünlerde Türkiye hakkında olumsuz bir algının yapıldığına dikkati çekti. Bu konuda bölücü terör örgütlerinin başrolü oynadığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Bölücü terör örgütü ve FETÖ hem Avrupa’da hem Amerika’da her yerde muazzam bir faaliyet içerisinde. Ciddi paralar harcıyorlar, çok ciddi lobicilik faaliyetleri yapıyorlar. Yeter ki işte 15 Temmuz’da başaramadık, 17 Aralık’ta başaramadık. PKK ‘çukurlarla, şehir işgalleriyle başaramadığını, ekonomiyi zora sokarak başarabilir miyiz?’ diye gayret içerisinde. Biz bunu görüyoruz ama bunda da başaramayacaklar. Çok net olarak söylüyorum, başarma şansları yok. Bizim yanlış algıları düzeltmek için daha fazla gayret göstermemiz lazım. Bu konuda da bir çalışma içerisine girdik. Eminim ki önümüzdeki yaz aylarından itibaren Türkiye’de işler süratle yoluna girecek, her şey daha güzel hale gelecek.”     

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR VE İŞİNİ YAPIYOR

Başbakan Yıldırım, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin de “Merkez Bankası işini yapıyor, biz de işimizi yapıyoruz. Merkez Bankasının elindeki araçlar bellidir. Onun yapacağı şeyler bellidir, bu konuda tamamen bağımsızdır. Toplanıyor, karar verecekler. Bundan sonra 1,5 ayda bir toplanacaklar. Bir sonraki toplantı 1,5 ay sonra yapılacak. Merkez Bankası düşünür, taşınır hesabını kitabını yapar, reel faiz, politika faizi artısı eksisi ne, bunları göz önüne alır, karar verir. Bu kararı da kamuoyuyla paylaşır. Bizim yaptığımız üretim, istihdam ve ihracat. Biz reel ekonomiye yoğunlaştık. Bizim büyüme gibi bir problemimiz var. Merkez Bankasının da enflasyon gibi hedefi var. İkisinin birbiriyle uyumlu gitmesini sağlamamız lazım” diye konuştu. Üretim, yatırım ve istihdama odaklandıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: “Merkez Bankası da para politikalarıyla finansal istikrara yoğunlaşıyor. Enflasyon hedeflemesi yapıyor. Koordinasyon içinde çalışıyoruz. Biz onun işine bulaşmıyoruz, o da bizim işimize fazla bulaşsın istemiyoruz. Biz faizin artırılmasını istemeyiz. Faiz yüksek olursa, yatırımcının iştahı kaçar. Faiz yüksek olursa maliyetler yüksek olur. Dolayısıyla enflasyon da artar. Faizle enflasyonu birbirinden ayrı düşünemeyiz. Dolayısıyla faizlerin artıyor olması bir dalgalanmanın sonucudur. Bu konjonktürel bir durumdur.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN