AB için hedefimiz tam üyelik

AB için  hedefimiz tam üyelik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile bugün yapacağı görüşme öncesi İtalyan basınına konuştu. AB’ye tam üyelik dışındaki alternatiflerin kendilerini tatmin etmeyeceğini belirten Erdoğan “Türkiye’nin üyeliği iç siyasi hesaplara kurban edilmemeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile görüşeceği bugünkü Vatikan ziyareti öncesinde İtalyan La Stampa gazetesine mülakat verdi. Gazete, Erdoğan’ın röportajını “AB, bizi içeri al” başlığıyla manşetten yayınladı. Erdoğan, AB’ye üyelik sürecinden Avrupa’nın PKK’ya karşı yaklaşımına, ABD’nin tek taraflı Kudüs adımından Zeytin Dalı Harekâtı’na kadar kritik başlıklara değindi. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

ARZUMUZ TAM ÜYELİK: (AB üyeliğine hâlâ inanıyor musunuz?) Türkiye aday ülke olarak yükümlülüklerini yerine getiriyor ancak üyelik süreci tek başımıza ilerletebileceğimiz bir süreç değil. AB’nin de üzerine düşeni yapması gerekir. Verilen sözlerin tutulması lazım. AB katılım müzakerelerinde hem önümüzü tıkıyor hem de sürecin ilerlememesinin sorumlusu bizmiş gibi gösteriyor. Bu haksızlık. AB üyesi bazı ülkelerin Türkiye için farklı alternatifleri gündeme getirmeleri de haksızlık. Türkiye’nin arzusu tam üyeliktir. Bunun dışındaki seçenekler, bizleri tatmin etmekten uzaktır. AB’den beklentimiz, önümüzdeki suni engellerin bir an önce kaldırılması ve yapıcı bir tutum izlenmesidir. Türkiye’nin üyeliği iç siyasi hesaplara kurban edilmemelidir.

AVRUPA’DAKİ EN KIDEMLİ SİYASETÇİYİM: (Gelecek ay Varna’da yapılacak AB Zirvesi’nden beklentileriniz neler?) Borisov (Bulgaristan Başbakanı), Juncker (AB Komisyonu Başkanı) ve Tusk (AB Konseyi Başkanı) benim eski dostlarım. AB içinde benden daha kıdemli siyasetçi yok ama beni üzen bir şey var. Avrupa’da da dünyanın geri kalanında olduğu gibi terör sorunu var. PKK örneğinde AB ve her üye ülke tarafından terör örgütü ilan edilmiştir ancak sonra bakıyorsunuz bir grup PKK paçavralarıyla Avrupa Parlamentosu’na giriyor. Bunlar olmaması gereken şeyler. Bir taraftan Avrupa bu örgütü yasaklarken, diğer taraftan bunların sembollerini parlamentoya sokan parlamenterler var.

PAPA’YA KUDÜS TEŞEKKÜRÜ: Vatikan ziyaretinin ana gündem maddesi Kudüs’ün durumu. Kendisine Kudüs konusundaki görüşmemiz dolayısıyla teşekkür etmek istiyorum. Papa Franciscus, Kudüs konusunda zaman kaybetmedi ve Hristiyan alemine doğru mesajı iletti çünkü Kudüs sadece Müslümanların bir sorunu değildir. Her ikimiz de Kudüs’ün statüsünü savunuyoruz ve onu koruma iradesine sahibiz. Hiçbir ulus, tek yanlı adımlar atma ve milyarlarca insanı ilgilendiren bir konuda uluslararası hukuku göz ardı etme hakkına sahip değildir. Kudüs’ün statüsü korunmalı.

IŞİD’LİLER AFRİN’DE: Türkiye Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 bin DEAŞ mensubunu etkisiz hale getirdi. 2 bin 15 kilometrekarelik bir alan DEAŞ’tan kurtarılmıştır. Harekat sayesinde bugüne kadar ülkemizden yaklaşık 130 bin Suriyeli terörden arındırılmış güvenli bölgelere dönebilmiştir. PYD/YPG, Rakka’nın DEAŞ terör örgütünden temizlenmesine yönelik harekat sürerken DEAŞ ile anlaşarak çok sayıda DEAŞ teröristinin Rakka’dan tahliye edilmesine göz yummuştur. PYD/YPG’nin şimdi de Afrin’de DEAŞ mensuplarını saflarına kattıklarını görüyoruz.

HAREKÂT KÜRTLERE DEĞİL: (TSK, Afrin’e silahlı Kürt gruplarla mücadele etmek için girdi. Askeri hedef nedir?) Öncelikle sorunuzdaki şu hatalı cümleyi düzeltmek isterim. Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin’e ‘silahlı Kürt gruplarla’ savaşmak için girmemiştir. Bizim Suriyeli Kürtlerle bir sorunumuz yoktur ve olamaz. Türkiye’nin mücadelesi Kürtlerle değil silahlı terör örgütleriyledir. Zeytin Dalı Harekatı’nın amacı Afrin bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmektir. Şunu açıkça söylüyorum: Bizim hiç kimsenin toprağında gözümüz yoktur.

SİLAHIN MENŞEİ NETLEŞİNCE DÜNYAYLA PAYLAŞACAĞIZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan’a ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda soruları yanıtladı. Afrin’de 5 askerin şehit olduğu saldırıda kullanılan silahın menşeine dair soruya yanıt veren Erdoğan “Bu konuda elimize gelen bilgiler var ama nihayi neticeler gelmeden böyle bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Genelkurmay Başkanımla görüştüm. Bazı tahminler var. Şu anda bunları açıklamak doğru olmaz. Bilgiler kesinleştiğinde tüm dünya ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı. ÖSO üzerinden hükümeti eleştiren CHP’ye tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına destek veren Erdoğan, şöyle devam etti:  “CHP’nin yaklaşımı ne milli ne yerlidir. Genel başkan yardımcıların yaptığı açıklamaları gördük. Verdiği akla baktığınız zaman Suriye’nin terörist başındaki kişiyle bize görüşme tavsiye ediyor. Zeytin Dalı operasyonumuzu sulandıran, buna bu kadar uzaktan duran bir kişinin Türk siyasetinde milli ve yerli bir yeri olamaz. Sen bu şehitlerimizi görmüyor musun? Bu işler bay Kemal’in yapacağı işler değil” değerlendirmesinde bulundu. 

ERDOĞAN İÇİN ‘YEŞİL BÖLGE’ ÖNLEMİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile bir araya gelecek. Zirvenin ana gündemi Kudüs’ün statüsü olacak. Erdoğan gün içinde İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile de görüşecek. Öte yandan Erdoğan’ın Roma’ya varışından ayrılışına kadar şehirde 3 bin 500 güvenlik personeli görev yapacak. Şehirde ilan edilen ‘yeşil bölge’ önlemleri kapsamında ziyaret boyunca kentte hiçbir gösteriye izin verilmeyecek, böylece PKK yandaşlarının olası provokasyon ve yasa dışı eylemleri önlenmiş olacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN