ABD krizi tırmandırma hazırlığında

ABD krizi tırmandırma hazırlığında

PYD’ye destek, Gülen’in iadesi ve S-400’ler nedeniyle ilişkilerin gerildiği ABD, Cumhurbaşkanlığı korumalarının PKK yandaşlarına müdahale- siyle alevlenen krizi körükleme hazırlığında. Washington, New York’a gidecek Erdoğan’ın korumalarına diplomatik nota verilmesini istiyor.

Son yılların en gergin döneminin yaşandığı Ankara-Washington hattındaki krizlere yeni bir halka daha eklenebilir. Suriye’de terör örgütü PYD’ye lojistik desktek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmemesi, Rusya’dan alınması planlanan S-400 Hava Savunma Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdo- ğan’ın korumalarının ABD’de PKK yandaşlarına müdahalesi sonrası haklarında hazırlanan iddianame ile gerginliklerinin yaşandığı ilişkiler, ABD’nin atmaya hazırlandığı bir adımla daha da sarsılacak. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 72. Dönem Toplantıları’na katılmak için 19 Mayıs’ta New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden korumalara ‘diplomatik nota’ verilmesini istedi. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ed Royce ve New York Temsilciler Meclisi Üyesi Elliot Engel, Tillerson’a yazdıkları mektupta, Erdoğan’ın korumalarının yeni bir şiddet olayına karışmamaları için gerekli diplomatik adımların atılmasını talep etti. Mektupta “16 Mayıs’ta Washington’da Erdoğan’ın korumalarının protestoculara yönelik eylemde bulundukları, 2011 yılında Erdoğan’ın korumalarının Birleşmiş Milletler binasında güvenlik personeli ile kavga ettikleri, 2016 yılında da Washington’da Erdoğan’ın korumaları- nın Brookings Enstitüsü’ndeki gazetecilere saldırdıkları” iddia edildi. Mektubun devamında ise “Barışçıl protestoculara saldırıyla suçlanan korumaların, resmi delegasyonun bir parçası olarak ABD’ye giriş vizelerinin kaldırılacağına dair gü- vencelerinizi istiyoruz. Korumalar da içinde olmak üzere bu ülkeyi ziyaret eden yabancı yetkililer, ABD yasalarına uymak zorundadır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Türk delegasyonunun New York ziyareti öncesi, Kongre’nin beklentilerini Türkiye’ye ‘diplomatik notayla’ açıkça iletmesi istendi. Mektupta, bu uyarının Tillerson veya Ankara Büyükelçisi John Bass aracılığıyla Türkiye’ye de en üst dü- zeyde iletilebileceği belirtildi. Mektupta “barışçıl protestocu” olarak ifade edilen kişilerin PKK yandaş- ları oldukları ve Erdoğan’ın Washington temasları esnasında Cumhurbaşkanı ve Türkiye aleyhinde sloganlar attıkları biliniyor. Olayla ilgili iddianame hazırlanması Ankara-Washington hattını daha da germişti. Erdoğan’ın 15 koruması dahil 19 kişi sanık konumunda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN