ABD'den İran ve Rusya'ya 'İdlib' çağrısı

ABD'den İran ve Rusya'ya 'İdlib' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Esed'in İdlib'deki kimyasal katliamını 'barbarlık' olarak niteledi. Saldırıları kınayan Tillerson, Rusya ve İran'a sorumluluk çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İdlib'de Esed güçlerince gerçekleştirilen kimyasal saldırılara dair açıklama yaptı. ABD'li Bakan Tillerson, Esed rejiminin barbarlıkla hareket etmesini kınadı.

Rusya ve İran'a da çağrı yapan Tillerson, "Kendilerini Astana’daki ateşkes görüşmelerinde garantör diyen Rusya ve İran, bu ölümlere ilişkin büyük ahlaki sorumluluğunu taşımaktadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Tillerson'un açıklaması şöyle:

DAVRANIŞIN HESABINI VERMELİDİR

"ABD, Idlib kentindeki kimyasal saldırıyı şiddetle kınamaktadır. Bu, kimyasal silahların kullanıldığına ilişkin sadece geçen ay içindeki üçüncü iddiadır. Çoğu çocuk olmak üzere düzinelerce insanın hayatını kaybettiğine ilişkin haberler bulunmaktadır. Bu korkunç durumu takip etmeyi sürdürürken, Beşar Esad’ın nasıl zalim ve utanmaz bir barbarlıkla hareket ettiği de son derece açıktır. Rusya ve İran da dahil olmak üzere Esad’ı savunan ve destekleyenler, Esad ya da onun maksadı konusunda yanılgıya düşmemelidir. Kendi halkına karşı kimyasal silahla saldıran her kim olursa olsun, insanlık ahlakını hiçe saymış demektir ve davranışının hesabını vermelidir.

Yedinci yılına giren bu korkunç çatışmada gerçek bir ateşkese ihtiyaç duyulduğu ve bölgedeki silahlı savaşçıları destekleyen tarafların ateşekese uyumu sağlamaları gerektiği de son derece açıktır. Suriye rejimi üzerindeki nüfuslarını kullanarak böyle korkunç bir saldırının bir daha asla meydana gelmemesini sağlamaları için bir kez daha Rusya ve İran’a çağrıda bulunuyoruz.Kendilerini Astana’daki ateşkes görüşmelerinde garantör diyen Rusya ve İran, bu ölümlere ilişkin büyük ahlaki sorumluluğunu taşımaktadır."

NATO KINADI

Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İdlib'in güneyindeki Han Şaykun kentindeki kimyasal silah saldırısını kınadı. Jens Stoltenberg’nin açıklamasında "Suriye'nin Idlib bölgesinde, aralarında birçok çocuğun da bulunduğu onlarca kişinin ölümüne neden olan ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen korkunç saldırıları kınıyorum. Bu son bir ay içerisinde bu barbar silahların kullanıldığı rapor edilen üçüncü olay. Bütün sorumlular hesap vermelidir. ‘‘Ölümle sonuçlanabilecek veya insanlara kalıcı zarar verebilecek kimyasalları içeren silahların kullanımı Suriye’nin de 2013 yılında imzaladığı Kimyasal Silahlar Sözleşmesi uyarınca yasaktır. Bu uluslararası norma tümüyle saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır. Sözleşmenin tarafı olarak Suriye bu yükümlülüklere tam olarak uymakla sorumludur" denildi.

100 SİVİL ÖLDÜ

Esed rejiminin dün sabah İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında en az 100 sivil hayatını kaybetmiş, 500 sivil de saldırıdan etkilenmişti. Kimyasal silah saldırısının ardından kurtarma faaliyetleri devam ederken aidiyeti henüz bilinmeyen uçaklar da bir hastane ve bir sivil savunma merkezini vurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN