ABD'den Kuzey Kore'ye tek seçenek: Nükleer silahtan arınma

ABD'den Kuzey Kore'ye tek seçenek: Nükleer silahtan arınma

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Donald Trump ile nükleer silah sahibi Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong-un arasındaki tarihi zirvenin arifesinde ABD'nin sadece, Kuzey Kore'nin "tamamen nükleerden arındırılması" seçeneğini kabul edebileceğini bildirdi. Pompeo buna karşılık ABD'nin 'eşsiz' güvenlik garantileri sunacağını söyledi.

SELÇUK ACAR/ KARAR-BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

İmzaladığı gümrük tarifeleriyle batılı müttefikleriyle uzun süreli ittifaka ters tutumunu G7 Zirvesinde de sürdüren ve ülkesinin en yakın müttefiki komşu ülke Kanada başta olmak üzere, AB ülkeleriyle ticari bir savaşa tutuşan Trump ile birlikte Singapur'da bulunan Pompeo, zirve öncesindeki temaslarına devam ediyor.

Daha önce iki defa Kuzey Kore'ye giderek, Kuzey Kore lideri Kim'le görüşen Pompeo, 12 Haziran Salı günü yapılacak tarihi zirve öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Pompeo toplantıdaki açıklamasında, ABD'nin, Kuzey Kore'nin, "tam olarak doğrulanabilir ve geri dönüşü olmayan nükleer silahlanlardan arınmayı" başlatması halinde "eşsiz" güvenlik garantilerini sunma konusunda istekli olduğunu belirtti.

POMPEO: ÇOK İYİMSERİM

Toplantıda, ABD'nin Kuzey Kore tarafından tekrar kandırılmayacağını bildiren Pompeo, Trump yönetiminin sadece tamamen nükleer silahtan arındırmayı kabul edeceğini kaydetti. Pompeo, bunun karşılığında da, "nükleer enerjinin kendileri için son derece kötü bir şey olmadığı konusunda rahat olabileceklerini garanti etmek için harekete geçeceğiz." dedi.

Açıklamasında, nükleer silahtan arınmanın "Kuzey Koreli insanlar için daha parlak ve daha iyi bir geleceğe" yol açacağını belirten Pompeo, bu garantilerin "ABD'nin daha önce sağlamayı istediğinden farklı ve benzersiz" olduğunu ifade etti.

Pompeo toplantıyla ilgili, "Çok iyimserim, iki liderle başarılı bir sonuç alacağız" ifadesini kullanırken, "Bu büyüklükte kararlar verebilecek sadece iki kişi var. Bu iki kişi yarın bir odada oturacak." ifadesini kullandı.

GÖRÜŞMEDE SADECE TERCÜMANLAR YER ALACAK

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki görüşme konusunda beklenenden daha hızlı ilerleme sağlandığını bildirdi.

Kuzey Kore Lideri Kim ve ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmesinin yarın 9:00'da başlayacağını bildiren Beyaz Saray, iki liderin görüşmesinde sadece tercümanların yer alacağını ve görüşmenin ardından, heyetler arası ikili görüşmeye ve çalışma yemeğine geçileceğini kaydetti.

Açıklamaya göre, heyetler arası ikili görüşmeye, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton yer alırken, Sözcü Saray Sanders, Büyükelçi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Baş Direktörü Matt Pottinger de çalışma yemeğine katılacak.

TRUMP'A İSTAKOZ VE DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Singapur Başkanı Lee Hsien Loong'un ev sahipliğini yaptığı öğle yemeğinde, perşembe günü 72'nci yaşına basacak Trump'ın doğum günü de kutlandı.

Trump taze meyvelerle süslü masadaki doğum günü pastasındaki tek mumu üfleyerek söndürdü. Yemekte Trump'a doğum günü pastası ile birlikte ıstakoz da ikram edildi.

TARİHİ ZİRVENİN SON HAZIRLIKLARI

ABD ve Kuzey Kore yetkilileri, Pyongyang’ın nükleer cephaneliği konusunda bir anlaşmazlığı çözmeyi amaçlayan toplantı öncesinde Singapur'da bir araya geldiler.

Görüşmenin düzenlenmesinde görev alan yetkililer 12 Haziran Salı günü yapılacak toplantıda elde edilmesi olası ilerlemenin temelini atmak için iki ayrı toplantı gerçekleştirdi. Delegeler, Trump ve Kim'in başarmaya çalışacakları ve temel sorunların nasıl çözülebileceği konusunda farklı senaryolar için belirli hedefleri gözden geçirdiler.

Trump, Singapur'da yaptığı açıklamada, Kuzey'in nükleer silahlarından vazgeçmesi için geçmişe dönük bir anlaşma yapmayı umduğunu, ancak yakın zamanda beklentileri en aza indirmeye çalıştığı halde ek toplantıların gerekli olabileceğini söyledi.

Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'i telefonla aradığını bildirdi.

BM'DE DESTEK VERİYOR

Birleşmiş Milletler (BM), İki ülkenin yaptığı anlaşmanın uluslararası yasal bağlayıcılığı olması konusunda elinden geleni yapacağını bildirdi. Dujarric bu konudaki açıklamasında, ''Zirveden çıkacak sonucu uygulama konusunda elimizden geleni yapacağız'' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN