ABD’nin ‘himmet’ ihbarı Paralel oyununu bozdu

ABD’nin ‘himmet’ ihbarı Paralel oyununu bozdu

Paralel Yapı, finans ayaklarına yönelik operasyonlarla panikleyince ‘Himmet’ paralarını yurtdışına kaçırmaya başladı. Milyonlarca lirayı, binlerce kişi üzerinden 2 bin dolar limitli transferlerle ABD’de bir vakfa aktaran örgüt, bankacılık sistemini alarma geçirdi. ABD’den Türkiye’ye şüpheli para transferleri için uyarı geldi, Paralel Yapı’nın operasyonu deşifre oldu.

[Karar]
KENAN BUTAKIN - HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Paralel Yapı’nın finans ayaklarına yönelik operasyonlar devam ederken, örgütün ‘Himmet’ paralarını yurtdışına kaçırmak için yeni yöntemlere başvurduğu ortaya çıktı. ‘Himmet’ adı altında toplanan paraları binlerce kişi üzerinden ABD’deki bir vakfa 2 bin doların altında transferlerle aktarmaya çalışan örgüt, bu ülkenin bankacılık sistemine takıldı.

YURTDIŞINA ÇIKARILDI

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün Paralel Yapı’nın finans kaynaklarına yönelik çalışmalarında başta Bank Asya olmak üzere, örgütle ilişkili şirketlerin hesapları didik didik inceleniyor. Mali Suçlarla Mücadele Kurulu’nun (MASAK) raporlarıyla hareket eden ekipler, örgüte kaynak sağlayan şirket ve kuruluşları mercek altına aldı. İncelemelerde, Paralel Yapı’nın operasyonlardan önce ‘Himmet’ paralarını yurt dışına kaçırmak için harekete geçtiği tespit edildi. Son bir yılda Paralel Yapı’ya ait yurt dışında faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına para aktarıldığı belirlendi.

TRANSFER İÇİN LİMİT VAR

KARAR’ın emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Türkiye’deki birçok banka üzerinden Paralel Yapı’ya ait ABD’de faliyet gösteren bir yardım kuruluşuna ani bir şekilde binlerce kişi tarafından bağışlar gönderilmeye başlandı. Soruşturma gizli yürütüldüğü için adı açıklanmayan vafka giden paraların miktarı, takibe takılmamak için belli bir limitte tutuldu. Bu limitin ise en fazla 2 bin dolar olduğu belirlendi. Vakfa yapılan para transferleri ABD bankacılık sistemini alarma geçirince Paralel Yapı’nın organizasyonu deşifre oldu. Şüpheli işlemler ABD tarafından Türkiye’ye iletildi, İstanbul Mali Şube ekipleri inceleme başlattı.

BAVULLA PARA TRANSFERİ

Paralel Yapı’nın Afrika’da etkin olduğu bir ülke üzerinden ‘Himmet’ paralarını akladığı tespit edildi. İsmi açıklanmayan ülkenin Türk Büyükelçiliği’nde çalışan bir örgüt mensubunun valizlerle yurtdışına para çıkardığı öğrenildi. Diplomatik dokunulmazlık nedeniyle valizlerin havaalanlarında aranmadığı belirtildi.

13 BİN 600 KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Savcılık ve emniyet kaynaklarından alınan biligiye göre, TMSF uzmanları ve İstanbul Mali Şube ekipleri, Bank Asya’daki ‘Himmet” hesaplarını inceledi. İstanbul’da Paralel Yapı’ya maddi kaynak sağlayan 13 bin 600 kişi tespit edildi. Paralel Yapı’nın örgüt kapsamına alındığı 17-25 Aralık sürecinin ardından da bu kişilerden bin 854’ünün yardımlara devam ettiği belirlendi. Savcılık çalışmaları yoğunlaştırdı.

KİLİT BANK ASYA'YLA AÇILDI

Paralel Yapı’ya ‘Himmet’ adı altında yüklü miktarlarda para aktaran şirketlere tek tek operasyonlar yapılıyor. Koza-İpek, Boydak, Dumankaya gibi şirketlerin sahip ve yöneticileri de ‘Himmet’ operasyonlarında gözaltına alındı. Söz konusu şirketlerin Paralel Yapı ile bağlantılarını, Bank Asya kayıtları ortaya koydu. Edinilen bilgilere göre, örgüte finans desteği sağlayan bu şirketler, Bank Asya’ya destek olmak ve el konulmasını engellemek isterken MASAK’a yakalandı. Birçok şehirde gerçekleştirilen operasyonlar, MASAK raporlarına dayanarak yapıldı. Paralel Yapı’nın ‘Himmet’, ‘Bağış’ veya ‘Ticari faaliyet’ olarak kamufle ettiği finans faaliyetleriyle ilgili hazırlık aşamasında olan çok sayıda soruşturmanın da sırada olduğu öğrenildi.

Örgütün bugüne kadarki para aktarma ve kaçırma yöntemleri de yine bilirkişi raporlarıyla tespit edildi. Paralel Yapı bağlantılı şirketlerin çoğunlukla ticari faaliyet görüntüsü altında para transferleri yaptığı anlaşıldı. Koza-İpek soruşturmasında ortaya çıkarılan sistem, ‘Şirinler Köyü Modeli’ olarak tanımlanıyor. Sistemin ‘Şirin Babası’ ise Akın İpek yani Koza Holding. Bilirkişi raporunda bu sisteme ‘Smurfıng Vıllage’ yani ‘Şirinler Köyü’ adı verildi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Merkezde Koza İpek Holding, Koza Altın İşletmeleri gibi şirketler var. Merkezin iki yanında, paranın küçültülerek toplandığı alan yani vakıf ve sosyal içerikli kurumlar ve taşra işletmeleri yer alıyor. Her iki kısmı ve merkezi besleyen sistemler ise aynı adreste bulunan alt şirketler ve İstanbul’daki  ilişkili kurum ve kişiler.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN