ABD'nin "PKK'dan farklı" dediği PYD, KCK şemasında

ABD'nin "PKK'dan farklı" dediği PYD, KCK şemasında

ABD’nin ısrarla “PKK’nın uzantısı değil” dediği PYD, terör örgütünün şemasında bile yer alıyor. Beyaz Saray’dan üst üste yapılan “PKK ile PYD arasında fark var” açıklamalarını Kandil’in organizasyon şeması çürütüyor. PYD 2007’de KCK çatısı altında yeniden dizayn edilen örgütün “Ekoloji ve yerel yönetimler komitesi”ne bağlı olarak Suriye’de faaliyet gösteriyor.

Ankara’nın Esad rejimiyle birlikte hareket eden PYD konusundaki çekincelerine karşılık ABD yönetiminden üst üste “Terör örgütü olarak görmüyoruz” açıklamaları geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "PYD politikamızda herhangi bir değişiklik yok” açıklamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu sert açıklamalarla karşılık verdi.

Erdoğan “Ey ABD, sizin ortağınız biz miyiz yoksa teröristler mi” sorusunu yöneltti. Ankara’nın sert tepkilerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı "PYD ve PKK arasında fark var" görüşünü tekrar ederek cevap verdi. Ancak ABD’nin görüşünü Kandil’in KCK şeması çürütüyor.

PYD Kandil’den emir alıyor

Kandil’in 2007’de bir deklarasyon yayınlayarak PKK’nın yerine ilan ettiği KCK’nın (Kürdistan Halk Meclisi) organizasyon şemasında PYD de yer alıyor. KCK ana sözleşmesinde anlatılan yeni örgüt yapılanmasına göre, PYD, KCK’nın “Ekolojik ve yerel yönetimler komitesi”ne bağlı olarak Suriye’de faaliyet gösteriyor. Şemada Suriye’de muhaliflere karşı savaşan PYD, doğrudan PKK lideri Cemil Bayık ve Murat Karayılan’ın da aralarında bulunduğu 30 kişilik “KCK yürütme konseyi”ne bağlı faaliyet gösteren “Siyasi alan merkezi”nden emir alıyor.

İşte PYD'nin de yer aldığı KCK şeması:

16-02/11/pkkyapilanmamail.jpg

KCK sözleşmesinde PYD tarifi

KCK sözleşmesinde sözde “yasama organı”nın faaliyetlerinin “birleşik bağımsız Kürdistan hedefi”ne yönelik olarak dört ülkede dört yapıda yürütüldüğü anlatılırken PYD’ye de yer veriliyor. Sözleşmede PYD’nin terör örgütü KCK’nın Suriye’deki hedeflerini gerçekleştirmek için faaliyet gösterdiği açıkça yazıyor.

Kandil’e bağlı bu yapılar Türkiye’de KCK/TM, Suriye’de Demokratik Birlik Partisi (PYD) Irak’ta Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) İran’da ise Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) olarak sıralanıyor. KCK, 2013’te Cemil Bayık’ın örgütün başına geçtiği lider kadrosundaki değişiklikle yapılanmasında değişikliğe gitti. Ancak PYD, KCK şemasındaki yerini korudu. Örgüt, Kürdistan Halk Meclisi-Kongra Gel’e bağlı olarak faaliyet gösteriyor.



KCK sözleşmesi ve şemasında Kandil’e bağlı olarak faaliyet gösteren PYD, Suriye’de Esed, Rusya ve ABD’nin desteği ile Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat’ın batısında muhaliflerin kontrolündeki bölgelere saldırıyor. PYD son olarak kritik Menneğ Hava Üssü’nü ele geçirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN