ABD’ye YPG mesajı: Hâlâ şansınız var

ABD’ye YPG mesajı: Hâlâ şansınız var

Başbakan Yıldırım, YPG’yi ağır silahlarla donatma kararı alan ABD’nin Savunma Bakanı Mattis’le arasında geçen diyaloğu anlattı: ‘Bu size yakışmaz’ dedik, açıklamakta zorlandı. Bizim için ciddi sonuç doğuracağını söyledim. ‘Hala şansınız var’ dedim.

Başbakan Yıldırım, İngiltere’de ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını açıkladı. Görüşmede terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’ye silah verilmesinden duyulan rahatsızlığı ileten Yıldırım, Mattis’in durumu açıklamakta zorlandığını söyledi. Mattis, Başbakan Yıldırım’a, Rakka operasyonunda YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile hareket etme kararlarının gerekçesini “Bu bir seçim değil mecburiyet” diyerek açıklamaya çalıştı. 

SİLAHLARA TAKİP SİSTEMİ

Üç günlük İngiltere temasları sonrası Türkiye dönerken uçakta gazetecilere konuşan Yıldırım, Türkiye için PKK ile YPG’nin eşit olduğunu belirterek “Siz PKK’yı terör örgütü kabul ediyorsunuz, dolayısıyla öbürleri de bunun aynısı. Terör örgütüyle işbirliği yapıp başka terör örgütünü, DEAŞ’ı yok etmek ABD gibi NATO üyesi, Türkiye’nin müttefiki ülkeye yakışmaz. Bunu aynen söyledik. Zorlandı açıklamakta. ‘Bu bir seçim değil, mecburiyettir’ dedi” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Mattis’e ABD’nin YPG’ye ağır silah verme kararından duyulan rahatsızlığı da iletti, o silahların PKK’nın eline geçebileceği uyarısında bulundu. Başbakan, Washington yönetiminin YPG’ye verilen silahlar için bir takip sistemi kuracağını da söyledi. Yıldırım, Mattis’le Rakka operasyonu gündemli görüşmesini şöyle anlattı: “Neticede terör örgütüne buradan da geçmeyeceğini nasıl garanti edeceksiniz? ‘Takip edeceğiz, bir takip sistemi kuracağız, Rakka operasyonundan sonra da onların burada işi olmayacak ve işleri bitecek’ dedi. Bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu, bunun ciddi bir sonuç doğuracağını söyledim. ‘Hala şansınız var’ dedim.”

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Mayıs’ta terör örgütü YPG’ye ağır silah verilmesi yönündeki kararnameyi imzalamış, Washington yönetimi Ankara’nın sert çıkışlarına karşı Türkiye’ye karşı ‘güvence’ vermişti. Hava araçlarına yönelik saldırıların düzenlenmesine de yarayan füzelerin bulunduğu ‘yardım paketi’nin Rakka operasyonu sonrasında terör örgütünden alınmayacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinin bir numaralı gündem maddesi de ABD’nin YPG’ye ağır silah sevkiyatı kararı olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN