Ada’da çözüm için son viraj

Ada’da çözüm için son viraj

Kıbrıs’ta nihai çözüm için taraflar Cenevre’de son kez bir araya geldi. 3 gün sürecek görüşmelerde uzlaşı sağlanırsa Türkiye ve Yunanistan’ın da katılacağı 5’li görüşmelere geçilecek.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen müzakereler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde başladı. Basın mensuplarının görüntü almasının ardından liderler 3 gün sürecek müzakerelere başladı. Müzakerelerde ilk gün “Mülkiyet” konusunu el alan liderler, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”nı da görüşüp, “Güvenlik ve Garantiler”le ilgili bir “beyin fırtınası” toplantısı yapacak. Tamamlanmaması halinde “Yönetim ve Güç Paylaşımı”na bugün devam edilecek müzakerelerde aynı gün “Ekonomi” ve “AB konuları” ele alınacak. Salı akşamı çözümün uygulamasıyla ilgili konular ve çözümün finansmanını görüşecek olan liderler, çarşamba sabah “Toprak” ana başlığını müzakere edecek. Tarafların bu aşamada karşılıklı haritalar sunması bekleniyor. Çarşamba öğleden sonra ise “Mülkiyet” ve diğer çözümlenmemiş konular üzerinde çalışılacak.

Müzakerelerde ilk 3 günde arzulanan ilerleme sağlanması halinde perşembe günü garantörlerin de katılacağı uluslararası konferansa geçilecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katılacağı konferansta, tarafların yanısıra garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya katılacağı bir süre önce açıklanmasına rağmen Türkiye’nin konferansta hangi düzeyde temsil edileceğine ilişkin henüz açıklama yapılmadı. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de hazır bulunması beklenen konferansa, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de katılacağını açıklamıştı. - CENEVRE AA-DHA

İSVİÇRE’DE 3’ÜNCÜ KIBRIS ZİRVESİ

Kıbrıs müzakereleri, kasımdan bu yana 3’üncü kez İsviçre’ye taşınıyor. Mayıs 2015'ten bu yana müzakerelere devam eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, Kasım 2016'da Cenevre’nin Mont Pelerin kasabasında 2 turlu Kıbrıs zirvesi gerçekleştirdi. Sonuç alınamayınca Ada’da yoğun müzakerelerde bulunan liderler, konuyu, yine uluslararası boyutta ele almak amacıyla İsviçre'ye taşıdı. İsviçre, 1959'da Zurih'te “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulmasını öngören antlaşmanın yanı sıra 2004'te de Annan Planı'yla ilgili Bürgenstock zirvesine ev sahipliği yapmıştı.

ERDOĞAN ÇİPRAS İLE GÖRÜŞTÜ

Cenevre’deki krıtik görüşmeler devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile telefonda görüştü. Kıbrıs meselesi hakkında görüş alışverişinde bulunan Erdoğan ve Çipras, Cenevre’deki müzakerelerden olumlu netice alınabilmesi için tüm tarafların yapıcı bir tavır içinde olmalarının önemine dikkati çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN