Adalet ve güven vurgusu yatırımcıyı cesaretlendirir

Adalet ve güven vurgusu yatırımcıyı cesaretlendirir

Başbakan Yıldırım’ın EKK kararlarında ‘güven ve adalet’ alanlarına değinmesi iş dünyasını sevindirdi. Avrupa’da Türkiye aleyhine algı operasyonu gerçekleştirildiğini belirten BTSO Başkanı Burkay, açıklamanın uluslararası yatırımcıya cesaret vereceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararları geçtiğimiz gün Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Pek çok sektörü kapsayan ve başta likidite olmak üzere piyasadaki sorunları çözmesi beklenen önlemler iş dünyasının da takdirini kazandı. Başbakan’ın özellikle “Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, diğeri de güvenlik. Bu iki alan dışında bir reform düşünülmeyecek” açıklamasının yerinde bir tespit olduğu görüşünde hemfikir olan iş dünyası, adalet ve güvenlik ortamının sağlanamadığı bir ortama yatırım da yapılamayacağını belirtiyor. Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerin çok olumlu olduğunu belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sadece Türkiye’de değil küresel ekonomideki sorunları da bertaraf edecek, yatırımcıya cesaret verecek çok cesur adımlar atıldığını vurguladı. Burkay, “Finansmana ulaşımda oluşan kolaylık önümüzdeki yıl hem Türkiye’nin büyümesine hem de işsizliğe pozitif katkı yapacaktır” dedi. Türkiye’nin adalet ve yargı sistemi ile alakalı özellikle yurt dışında negatif algı çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Burkay, “Bu algının bertaraf edilmesi lazım. Avrupa’da Türkiye aleyhine haberler yapılıyor. Türkiye’nin kalkınması sadece ulusal değil uluslararası sermaye ile olabilir. Uluslararası sermayenin gelişi için de yurt dışındaki algının ve imajın daha yüksek performansla pozitife çevrilmesi gerekiyor. Başbakan’ın adalet ve güven konularının önümüzdeki dönemde de öncelikleri arasında yer alacağını belirtmesi yatırımcıya cesaret verecektir” diye konuştu.

EKK kararlarını değerlendiren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, yeni kararlarda hükümetin yatırımcıyı desteklemesinin ön plana çıktığını belirtti. Bunun son derece yerinde ve önemli bir karar olduğunu dile getiren Koca, “Zira yatırımcı uzun zamandır ciddi sıkıntı içinde işlerini yürütmek zorunda kalmaktadır. Yüksek düzeyli bir rekabet sıkıntısı, kayıt dışılıkla mücadele ve çevresel şartların giderek olumsuz hale dönmesi yatırımcı için oldukça zor zamanların yaşamasına sebep oldu. Görüldüğü gibi yatırımcı vazgeçerse her şey duruyor. Cazibesini yitirirse, istihdam olmuyor, ithalat patlıyor ve ülke sanayiden uzaklaşıyor. Onun yerine ikame edilecek başka bir kalkınma düzeni olmuyor. Meselenin bu tarafı son derece önemlidir” dedi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, EKK kararlarına ilişkin, “Açıklanan maddelerin önemli bir bölümü, müteahhitler olarak hükümetimize sunduğumuz önerileri kapsıyor. Umarım kararlar uygulamaya geçtiğinde de olumlu sonuçlar doğurur. Hükümetimize bu anlamda teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadesini kullandı. Kararların müteahhitlere önemli ölçüde moral verdiğini belirten Tellioğlu, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesinin verilecek olmasıyla yurt dışı müteahhitlik işlerine dair sıfır faiz uygulamasının inşaat sektörü için büyük önem arz ettiğini bildirdi. Tellioğlu, “Umarım kararlar uygulamaya geçtiğinde de olumlu sonuçlar doğurur” ifadesini kullandı. 

2017’YE PENCERE AÇTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert ise konu hakkındaki değerlendirmesinde, “EKK kararları yatırımcıları cesaretlendirdi, ihracat performansı bu kararlarla birlikte son derece olumlu bir seyir izleyecektir” dedi. Kararlarla ihracat yapan kesimlerin finansman sorunlarının önemli ölçüde çözüleceğini dile getiren Kocasert, Eximbank kaynaklarının artırılması, Kredi Garanti Fonu garantili kredilerin sağlanması, SGK primlerinin ötelenmesi kararlarının memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Kocasert, “Özetle diyebiliriz ki, EKK kararları 2017 yılı için önemli bir pencere açtı, yatırımcılarımız cesaretlendirildi” diye konuştu.       

‘SUNİ DARALMADAN ŞİKAYETÇİYDİK’

“İhracatçımız, sanayicimiz, esnafımız kısaca tüm Türkiye ekonomisi piyasalarda yaratılan suni daralmadan ciddi şekilde şikâyetçiydi” diye konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımızın krediye erişim imkânları önemli oranda kısıtlanmıştı. Açıklanan kararları işte bu nedenle çok olumlu buluyorum” açıklamasını yaptı.

FİNANSMAN SIKINTISI SON BULDU

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Hazine garantisiyle işletmelere sağlanan 250 milyar liralık kredi imkanını “Yıllardır dile getirdiğimiz üretmenin itibarlı hale getirilmesi talebimiz karşılık buldu. Sanayicinin itibarının önü açıldı” şeklinde yorumladı. Türkiye’nin ekonomisinde sıcak parayla sürekli bir iyileşmeyi sağlamasının mümkün olmadığını, Türkiye’nin üreterek, ihracat yaparak ekonomisini zinde tutabileceğini sürekli dile getirdiklerini anlatan Ünlütürk, son açıklanan teşvik paketinde üreten ve ihracat yapan ağırlığı KOBİ niteliğindeki işletmelere cansuyu olacak tedbirleri görmekten mutlu olduklarını kaydetti. İhracatçılar için oluşturulan Kredi Garanti Fonu sayesinde ihracatçıların finansman sorununu gidereceğini dile getiren Ünlütürk, “İhracat kredilerinde garanti teminatının yüzde 100 olması ile ihracatçıların finansman sorunu giderilince, çarklar daha hızlı dönecek. Ekonomi canlanacak, Hükümet verdiği desteğin karşılığını istihdam, vergi, sosyal barış olarak fazlasıyla geri alacak” şeklinde konuştu.

TASARRUF EKONOMİYE İYİ GELECEK

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, EKK kararlarına ilişkin bir değerlendirmesinde şunları kaydetti; “ 2017 yılının kamu kurumları açısından bir tasarruf yılı olacağına ilişkin EKK kararı, Türkiye ekonomisi için sevindirici bir gelişme olmuştur. Zira kamunun elinde bulundurduğu kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanımı; yalnızca kamu bütçesi bağlamında değil, reel sektör ve tüketiciler başta olmak üzere ekonominin bütün aktörlerine olumlu yansıyacaktır. Asgari ücret desteğinden yararlanan işverenlerin 2017 yılının ilk çeyreğine ait SGK primi ödemelerinin yılın son çeyreğine ertelenmesi, işletmelerin finansal yüklerini azaltarak istihdam artışını destek verecek niteliktedir. Buna ek olarak, 500 bin kişinin işgücü programlarından yararlandırılacak olması da mevcut istihdam artışına doping etkisi yaparak %11,3 seviyesindeki mevcut işsizlik oranının yönünü aşağıya çekecektir.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN