D-8 ülkeleri milli para çağrısından memnun

D-8 ülkeleri milli para çağrısından memnun

İran ile yapılacak ticarette yerel para birimlerini kullanma çağrısı D-8 ülkelerini de memnun etti. D-8 Genel Sekreteri Musavi, uygulamanın ileride oluşacak kur risklerini önleyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile Türkiye arasındaki ticarette yerel para birimlerini kullanma çağrısı, Gelişen 8 Ülke Ekonomi İş Birliği Örgütü’nü (D-8) memnun etti. D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, ABD dolarının son birkaç yıldır güçlendiğini, D-8 ülkelerinin bu durumdan kendi yapısal dinamiklerine bağlı olarak farklı oranlarda etkilendiğini söyledi. Doların önümüzdeki dönemde de güçlenmeye devam edebileceğini, bunun gelişmekte olan ülkeler üzerindeki finansman baskısını artırabileceğini dile getiren Musavi, “Bu kapsamda yerel para birimlerimizle ticaret yapmak, bizleri ileride oluşacak kur risklerine karşı önemli ölçüde koruyacaktır” ifadesini kullandı. Musavi, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ile Türkiye’nin ticarette yerel para birimlerini kullanma çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Yerel para birimiyle ticaret yapıldığı zaman İran ile Türkiye arasındaki ticaretin artacağını anlatan Musavi, şöyle konuştu: “Ayrıca takas mekanizması da ülkeler arasındaki ticareti artırmanın bir yoludur. Eğer yerli para ile ticaret başarılı şekilde uygulanırsa bu, diğer D-8 ülkeleri için de örnek teşkil edecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de gerçekleşecek D-8 Zirvesi’nde projeyi gündeme alır, ülke liderleriyle paylaşırsa eminim bu, diğer ülkeleri cesaretlendirecektir. D-8 içi ticareti artırarak ekonomilerimizi güçlendirip halklarımızın refahını yükseltmeye katkı sağlamış oluruz.”

ÖRGÜTTE EN GELİŞMİŞ ÜLKE TÜRKİYE

D-8 ülkelerinde en sanayileşmiş (gelişmiş) ekonomi Türkiye ekonomisidir. Türkiye’yi Endonezya izler. Endonezya’yı da İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Nijerya ve Bangladeş izler. Bu örgütte Türkiye sanayi, sağlık ve çevre, Bangladeş kırsal kalkınma, Endonezya yoksullukla mücadele ve insan kaynakları, İran bilim ve teknoloji, Malezya finans, bankacılık ve özelleştirme, Mısır ticaret, Nijerya enerji, Pakistan da tarım ve balıkçılık alanındaki iş birliği çalışmalarını koordine ediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN