Kısa vadede dolar uzun vadede altın

Kısa vadede dolar uzun vadede altın

Finansal yatırım araçlarının getiri oranı hesabına göre son altı ayda yatırımcısına en fazla dolar kazandırdı ama son bir yılda altındaki yükseliş doların da üzerinde; TL ise yatırıcısına kaybettirdi.

Yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde kasımda en yüksek reel getiri Amerikan dolarında gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın kasım ayına ilişkin, “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları”nı açıkladı. Buna göre, en yüksek aylık reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,75, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,30 ile dolardan elde edildi.  Dolar ekim ayında da ÜFE’ye göre yüzde 2,81 kazandırırken, TÜFE’ye göre de yüzde 2,20 reel getiri vermişti. Böylece son iki ayda dolar tüketici fiyatlarından arındırılmış şekilde yatırımcısına reel olarak yüzde 8,64 getiri sağlamış oldu.

Altın ikinci sırada: Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından avro yüzde 2,56 ve külçe altın yüzde 2,30 reel getiri sağladı. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yatırımcısına yüzde 4,07, külçe altın yüzde 3,81 ve mevduat faizi yüzde 0,23 reel getiri sağladı.

Lira kaybettirdi:  Buna karşılık, mevduat faizi  yatırımcısına yüzde 1,23, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 4,16 ve BIST 100 endeksi yüzde 5,52 kaybettirdi. TÜFE bazında ise DİBS yüzde 2,75 ve BIST 100 endeksi yüzde 4,13 kaybettirmiş oldu. Amerikan doları, üç aylık değerlendirmede de Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,53 ile yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Bu dönemde BIST 100 endeksinin, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,66, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,72 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olduğu belirlendi. Altı aylık değerlendirmeye göre de dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,69, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,07 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,28 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

EN YÜKSEK GETİRİ GÜVENLİ LİMANDA

  Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde ise külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,49, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,81 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık değerlendirmede BIST 100 Endeksi ise yatırımcısına en çok kaybettiren araç. BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,14, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 12,63 kaybettirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN