Adım adım şehir operasyonuna

Adım adım şehir operasyonuna

Zeytin Dalı Harekatı’nda 34’üncü güne girilirken Afrin’in kilidi konumundaki Cinderes tümüyle kuşatıldı. Kasabaya meskun mahal çatışmasında uzman özel harekatçılar sevk edildi. Ayrıca kuzeydeki Azez-Bülbül hattından sonra Racu ve Adamanlı hatları da birleşti.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

Türkiye’nin terör örgütlerini sınırlarından temizlemek için 34 gün önce başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nda şu ana dek bin 780 terörist etkisiz hale getirildi. Afrin’in kilidini açacak Cinderes’e girilmesi ise artık an meselesi. Meskun mahal çatışmasında deneyimli birliklerin sevk edildiği bölgede dün yoğun hava bombardımanıyla terör hedefleri imha edildi. Kara birliklerinin girmesinden önce teröristlerin hendek, sığınak, mühimmat ve barınma alanlarının yok edilmesi hedefleniyor. Bu yolla teröristlerin etkisiz hale getirilmesi sağlandıktan sonra kasabaya girilmesi planlanıyor. Bu aşamanın başlaması ise her an gerçekleşebilir. Güney batı cephesinde Cinderes’in kuşatılması tamamlanırken kuzeyde ise Bülbül-Azez arasında köprü kurulmasının ardından, Racu beldesine bağlı Karababa köyü ile Afrin’in kuzeydoğusundaki Uverkan köyü teröristlerden temizlendi. Böylece Racu-Adamanlı bölgesindeki hatlar da birleşti. Kuzey batı, doğu ve güney batı yönlerinden ilerlemeyi sürdüren TSK ve ÖSO güçleri Afrin merkezinde ve yakın çevresinde terörist hedeflerini vurmayı sürdürüyor. Dağlık alanlar ve stratejik tepelerin TSK ve ÖSO’nun kontrolüne girmesiyle örgütün coğrafi imkanları değerlendirerek sabotaj ve vur-kaç saldırısı yapma imkanının büyük ölçüde kısıtlandığını belirten kaynaklar, çekildikleri yerleri EYP’ler ve bombalarla tuzakladıkları için TSK birlikleri ve ÖSO güçlerinin dikkatli ilerlediğini vurguladı.

Afrin’le ilgili bilgimiz sınırlı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert “Afrin’de olup bitenlerle ilgili bilgimiz sınırlı” dedi. Nauert “ABD’nin Afrin’de olup bitenlerle ilgili algısı nedir?” şeklinde soruya “ABD Afrin’de bulunmuyor, herhangi bir gruba da teçhizat vermiyor. Bu sebeple Afrin’de olup bitenlerle ilgili bilgimiz sınırlı çünkü orada yokuz” karşılığını verdi. ABD yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünü anımsatan Nauert, şöyle devam etti: “Taraflar son bir kaç yıl içerisinde birlikte çok iyi bir şekilde çalışmadığını kabul etti. Bu konuda Tillerson ve Erdoğan taahhütte bulundu. NATO müttefiki ve ortak olarak IŞİD’e karşı mücadelede ortak hedefler var. Bu hedeflere ulaşmak için biz şimdi daha iyi bir şekilde çalışmaya başlayacağız.”

Herkes Şam’la diyalog kurmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin’deki durumu değerlendirirken tüm aktörlere Şam’la diyalog kurma çağrısı yaptı. “İstisnasız tüm dış aktörler, özellikle de Suriye’de varlık gösterenler, BM Güvenlik Konseyi’nde birçok kez onaylanan Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkesi kapsamında Suriye hükümetiyle diyalog kurulması gerektiğini kabul etmeli” diyen Lavrov, Washington yönetimine de eleştirdi: “Suriye’deki Kürt nüfusun bir kısmının bir süre önce özerklik açıklaması yapması, çözüme katkı sunmadı. ABD ve uluslararası koalisyonun Kürtlerin özerkliğine destek vermek ve Şam’a bağlı olmadığı belirtilen bölgelerde yerel yönetimler kurulmasını desteklemek için attığı adımlar da çözüme katkı sunmadı.”

Berlin’den hadsiz çağrı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, skandal şekilde Türkiye’ye Afrin’de sürdürdüğü harekatı sona erdirme ve bölgeden çekilme çağrısı yaptı. “Bu harekatın orantısız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanan Hardt “Türk hükümetinin bu harekatı hızlı bir biçimde sonlandırması ve Suriye’yle sınırının kontrolüne odaklanmasının akıllıca olacağı kanısındayım” iddiasında bulundu. Hardt, NATO’nun üst siyasi karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’nin (NAC) de Türkiye’ye karşı bu tutumu benimsemesi gerektiğini ileri sürdü. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN