"Afganistan'ın yüzde 10'unu Taliban kontrol ediyor"

"Afganistan'ın yüzde 10'unu Taliban kontrol ediyor"

General John Nicholson, 'Afganistan'ın yüzde 10'unu Taliban kontrol ediyor, yüzde 20'si için de hükümetle isyancılar arasında mücadele var' dedi.

ABD'nin Afganistan'daki komutanı General John Nicholson, Afganistan'daki mücadelenin halen devam ettiğini vurgulayarak, "Afganistan'ın yüzde 10'unu Taliban kontrol ediyor, yüzde 20'si için de hükümetle isyancılar arasında mücadele var." dedi.

General Nicholson, video konferans yoluyla Pentagon'daki gazetecilerin Afganistan'da Taliban ve diğer unsurlarla mücadeleyle ilişkin sorularını cevaplandırdı. Ülkedeki Taliban'la ve diğer unsurlarla mücadelenin en güçlü şekilde sürdüğünü anlatan Nicholson, "Afganistan'ın yüzde 10'unu Taliban kontrol ediyor, yüzde 20'si için de hükümet ile Taliban arasında mücadele var." ifadelerini kullandı.

9 BİN 800 ABD ASKERİ GÖREV YAPIYOR

Ülkenin yüzde 70'inin tamamen Afgan güçlerinin kontrolü altında olduğuna dikkat çeken Nicholson, bunun önemli bir seviye anlamına geldiğini ifade etti. Nicholson, geçen aya göre Taliban militanlarının daha küçük bir alanda etkin olduğunu ve ABD ile Afgan güçlerinin etkin bir mücadele verdiğini dile getirdi. Afganistan'da şu anda 9 bin 800 Amerikan askerinin görev yaptığını açıklayan ve ülkede 20 kadar terör örgütüyle mücadele ettiklerine dikkati çeken Nicholson, El-Kaide ve DAEŞ'in listenin en üstünde yer aldığını belirtti.

'BİN 300 DAEŞ'Lİ VAR'

Konuşmasında Suriye'de DAEŞ'le mücadeleye de değinen Nicholson, Suriye'deki militanların Afganistan'dakilerden finansal ve komuta anlamında destek ve yardım aldığını kaydetti. Amerikalı komutan ayrıca DAEŞ militanlarının sayısına ilişkin de bir değerlendirme yaparak, "Afganistan'da bin 300 civarında DAEŞ militanı olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Nicholson, bir soru üzerine, Afganistan hükümeti ve silahlı muhalif gruplardan Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami Partisi arasında imzalanan barış anlaşmasından memnuniyet duyduklarını ve bunun ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı.

WASHINGTON/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN