Afrin top menzilinde

Afrin top menzilinde

Afrin’i YPG’den temizlemek için başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı’nın 9’uncu gününde TSK ve ÖSO güçleri kritik bir zafere imza attı. Afrin’e kadar olan bölgeyi kontrol eden YPG’nin en güçlü mevzilerinin olduğu Burseya Dağı ele geçirildi.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

Zeytin Dalı Harekatı’nın 9’uncu gününde, bölgenin kontrolü için kritik öneme sahip Burseya Dağı, TSK ve ÖSO güçleri tarafından ele geçirildi. Yaklaşık 500 YPG’linin bulunduğu dağ ve Afrin yönündeki eteklerinde hava koşulları nedeniyle ara verilen operasyonlar, önceki gün Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timleri ile Bordo Bereli askerlerin bölgeye sevk edilmesinin ardından yeniden başladı.

Gece boyunca jetler, silahlı ihalar ve obüs toplarıyla ateş altına alınan terör hedeflerine yönelik operasyon, sabahın ilk ışıklarıyla hızlandı. Yoğun çatışmaların ardından Burseya Dağı’nın kontrolü öğleden sonra TSK’ya geçti.

KARAR’ın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Azez’den açılan cephede TSK ve ÖSO güçlerinin ilerlemesine engel olan Burseya Dağı’ndaki teröristlerin temizlenmesiyle Afrin’e kadar olan 10 km’lik hat güvenli hale gelecek. Dağda yuvalanan teröristler, havan topu ve keskin nişancı atışlarıyla bölgeyi kontrol altında tutuyordu. TSK’nın operasyonda ağırlıklı olarak kullandığı obüs topları ve çok namlulu roketatarların  Burseya Dağı’na konuşlanmasıyla Afrin ve kente kadar olan bölge TSK’nın menziline girecek. Afrin’in kuşatılması için gerekli olan tahkimat da bu hattan yapılacak.
Azez-Afrin hattının güvenli hale gelmesiyle Mehmetçik ve ÖSO güçlerinin ilerlemesi kolaylaşırken, harekat için büyük risk oluşturan bölgedeki sivillerin tahliye edilmesinin de önü açılacak. Terör örgütü YPG, Afrin ve kırsalından Azez’e gitmek isteyen sivillerin kaçış yollarını Burseya Dağı’ndan ateş altında tutuyordu. Harekatın 9’uncu gününde Burseya Dağı ile Afrin’in beş beldesinde 13 köy, biri köy altı yerleşim ve 4’ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta kurtarıldı.

SON DARBEYİ SİHA VE BORDO BERELİLER VURDU

Zeytin Dalı Harekatı’nın 3’üncü gününde açılan Azez cephesinde ağırlıklı olarak ÖSO güçleri operasyon yürütüyordu. PYD/YPG’nin hendek ve geçişli tünel sistemleri ile yoğun sis ve çamur yüzünden operasyon birkaç gündür durma noktasına gelmişti. Önceki gün, Burseya cephesine TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı MAK timleri ile Bordo Bereli askerler sevk etti. 

18-01/28/ekran-resmi-2018-01-28-235824.png

Sabaha kadar havadan bombalanan bölgede öğleye doğru çatışmalar yoğunlaştı. Operasyonda tünellerin giriş çıkışları silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) nokta atışlarıyla etkisiz hale getirildi. Aseri kaynaklar dağın ele geçirilmesinin bölgenin teröristlerden temizlenmesi anlamına gelmediğini, mevcut kuvvetlerin tahkim edilmeye başlandığını tam kontrolün birkaç gün sürebileceğini dile getirdi. Tünel ve beton kulelerdeki bombalı tuzakların imhası için de çalışma başlatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN