Akaryakıta ‘yüksek faiz’ zammı

Akaryakıta ‘yüksek faiz’ zammı

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan yüksek faiz, enflasyondan tutun da  akaryakıta kadar birçok alanda cep yakıyor. Bu sebeple en son benzine yapılan 12 kuruşluk zammın ardından şimdi de motorin fiyatları 17 kuruş arttı.

Enflasyon ve birçok maddeye etki eden yüksek faiz, ekonomiyi derinden etkiliyor. Bununla birlikte yan ürünlerde faiz belasından nasipleniyor. Artan petrol fiyatları ve yüksek kurla birlikte akaryakıt fiyatları yükselirken, faiz bütün bu çemberin en büyük tetikleyicisi oluyor. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), bugünden itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre satış fiyatına 17 kuruş zam yapılacağını duyurdu. Beklenen zammın ardından motorin litre satış fiyatları ortalama İstanbul’da 5.27 liradan 5.54 liraya, Ankara’da 5.34 liradan 5.51 liraya, İzmir’de ise 5.33 liradan 5.50 liraya çıkacak.

Zamlı tarife üzerine açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Benzin ve motorin zamlarına mutlak çözüm üretilmeli. Benzinden sonra motorine 17 kuruş zam yapılması ekonomiyi son derece olumsuz etkileyecektir. Bizim önerimiz akaryakıttaki fiyat artışlarının vergi indirimleriyle kontrol altına alınması ve milli paranın da mutlaka korunması yönünde olmalıdır. Milli paramıza değer kazandırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Benzin ve motorine yapılan son zamların ekonominin tüm dengelerini bozacağını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, “Petrol ihracatçısı bir ülke değiliz. Uluslararası petrol fiyatlarını kontrol etme şansımız yok. Diğer taraftan sürekli artan dolar kuru tüm dünyada değer kazanıyor. Geriye kontrol edilebilen tek enstrüman olarak vergiler kalıyor. Petrol fiyatları vergi indirimleri ile kontrol edilmezse fiyat artışlarının ekonomiye etkisi, vergi indirimiyle doğacak vergi kaybından daha büyük olacaktır” diye konuştu. Geçtiğimiz bir yıl içinde enflasyondaki artışın nedenlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, “TÜFE’deki artışın en büyük nedeni döviz kuru ile petrol fiyatlarındaki artıştır. Petrole bağlı olarak en büyük artış ise genellikle ulaştırma hizmetlerinde görülüyor. Enflasyonu kontrol altına almanın yolu, akaryakıt fiyatlarını kontrol altına almaktan geçiyor. Bunun için de yüksek artışın olduğu dönemlerde vergi indirimleri yapılırsa enflasyonda kayda değer bir artış olmayacaktır” şeklinde konuştu.

PETROL 2014’TEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Brent türü petrolün varil fiyatı pazartesi gecesi 71.33 dolara kadar yükseldi ve 3 Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Dün itibarıyla Brent türü ham petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 4 artış gösterdi, WTI ham petrolün varil fiyatı da yüzde 3.4 arttı. Uzmanlar, Ortadoğu’da artan güvenlik endişesine dikkati çekerek, petrol arzıyla ilgili oluşabilecek riskler nedeniyle yatırımcıların pozisyon aldığını belirtiyor. ABD ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye koordineli bir saldırı düzenlemesi halinde Suudi Arabistan’dan yapılan petrol ihracatının sekteye uğrayabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunun fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edebileceğine dikkati çekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN