Almanya Türkiye'deki referanduma kilitlendi

Almanya Türkiye'deki referanduma kilitlendi

Anayasa referandumu Türkiye dışında en yoğun şekilde Almanya'da takip ediliyor. Alman medyasının hayır kampanyaları Türkiye'deki muhaliflerden çok daha sert.

KARAR/BERLİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa referandumu için Almanya'ya gelmek istediği söylentisi Almanya'da yeni bir anti Erdoğan kampanyasının oluşmasına neden oldu. Alman medyası ve siyaseti bir yandan Türkiye'nin içi siyasi meselelerinin Almanya'ya taşındığı suçlaması yaparken, diğer yandan ağır bir hayır kampanyası sürdürürek, evet diyenlerin neredeyse dikdatör yanlısı olarak ilan etti.

ÖNCÜ ÖZDEMİR

Erdoğan karşıtı cephenin öncülüğünü ise Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir yapıyor. Erdoğan'ın Almanya'ya yapmayı planladığı muhtemele ziyarete karşı tavır alan Özdemir, ''Erdoğan'ın kendi diktatörlüğünün reklamını yapmak için bizim demokrasimizi suistimal etmesine tahammül edemiyorum'' şeklinde bir ifade kullandı. Özdemir hızını alamayarak Merkel'in Nisan ayında Türkiye'ye yapacağı ziyareti Erdoğan'a destek anlamına geleceğini belirterek bu ziyareti de eleştirdi. Özdemir Dışişleri Bakani Sigmar Gabrieli de gözaltında bulunan gazeteci Deniz Yücel hakkında fazla bir şey yapmamakla suçladı.

HALK DA KIŞKIRTILDI

Alman medyasında zaman zaman hakaretlere varan Erdoğan ve Türkiye karşıtı haberciliğinin boyutları bir kamuoyu yoklamasıyla kendisini gösterdi. Emnid isimli bir araştırma kuruluşunun Bild am Sonntag gazetesi için yaptığı bir araştırmaya göre Almanların yüzde 77'si Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın referandum kampanyası için Almanya'ya gelmesinin yasaklanmasını istiyor. Medya, aylardır yaptığı Erdoğan karşıtı haberciliğe böylece kamuoyu yoklaması kılıfı giydirmiş oldu.

HAKSIZ REKABET

Referandumda evet cephesi karşıt guruplara saygısı olmayan fanatik bir kitle olarak lanse edilirken evetçiler Türkiye'deki siyasi tartışmaları Almanya'ya taşımak ve toplumu bölmekle suçlanıyor. Öte yandan hayır kampanyalarını büyük bir destek var. Hayır kampanyaları Alman medyasında geniş yer kaplıyor. Bazı Türk kökenli Alman milletvekilleri de hayır kampanyaları düzenliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN