Almanya'da lobilerin koalisyon markajı

Almanya'da lobilerin koalisyon markajı

Almanya’da 3 parti arasında sürdürülen koalisyon görüşmeleri nasıl bir hükümet kurulacağı konusunda buzdağının görünen yüzü. Buzdağının görünmeyen tarafında ise farklı ilgi gruplarının ağır lobi baskısı var. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller arasında yapılan koalisyon görüşmelerinde gelecek dört yılın yapılacaklar liste hazırlanıyor. Görüşmeleri üç partinin yapması her konunun en ince ayrıntılarına kadar görüşülmesi sonucunu doğuruyor. Yani alınan kararlar dört yıl boyunca uygulanacak.

KARAR/FRANKFURT

Hükümet politikalarının dört yıl boyunca ilke olarak değişmeyeceğinin bilincinde olan lobi grupları henüz koalisyon sürecinde siyasileri markaja almış durumda. Lobi yapan grupların başında şirketler ve birlikler geliyor. Alman Tren İdaresi, Alman Yerel Parlementalar Birliği, Vergi Mükellefleri Birliği, Federal Enerji ve Barajlar Birlği, Yeni Sosyal Pazar Ekonomisi İnisiyatif, Emlakçılar Birliği, Daimler, Volkswagen, Alman Bankalar Birliği, Alman Hava Trafiği Birliği, Otomobilciler Birliği gibi uzayıp giden bir liste var.

Lobi çevrelerinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi zaman. Bu yüzden hükümete yönelik lobi faaliyetlerine daha koalisyon ön görüşmeleri yapmadan başlıyorlar. İşi sağlama alıp partilerin seçim programlarını açıklamadan önceki süreçlerde faaliyet sürdüren lobiciler var. Hatta uzmanlar ne kadar erken girişimde bulunursa o denli başarı sağlanacağını söylüyor.

Lobi gruplarının koalisyona etki etmeden önce kendi aralarında da bir uzlaşma sağlamış olmaları gerekiyor. Bu uzlaşmalar etkilemeye çalıştıkları Jamaika Koasliyonu görüşmeleri kadar zorlu. Alman işadamı,sanayici ve , işveren birlikleri ile Alman sendika birlikleri önce kendi aralarında bir menfaat uzlaşması sağlamak zorunda oldukları için sağlık sigortalarında işveren kesintisi oranları, ve emeklilik yaşının 63 yaşı gibi temel konulara konsantre oldular.

Herkes menfaatlerini savunmanın tam vakti olduğu düşüncesinde. Havaalanları ve Uçak Şirketlerini temsilen eski devlet müsteşarı Mattih von Randow partilere hava trafiği vergisinin kaldırılması telkininden bulunuyor. Küçük sağlık kasaları devlete bağlı çalışan AOK isimli resmi kasaya daha az ödeme yapmak için lobistlerini araziye sürmüş durumda.

ENERJİ VE OTOMOBİLDE LOBİLER DÖRT KOLDAN

Lobi faaliyetlerine en yoğun yaşandığı alan ise enerji ve çevre politikaları Bonnda yapılan iklim konferansı, dizel skandalı ve karbondioksit sınırları etrafında hem işveren hem siyaset hem de çevreci gruplar arasında gizli bir savaş yaşanıyor. Otomobil ve enerji sektörünü siyasi kariyerini bırakmış ağır toplar temsil ediyor. Almanyada çevre duyarlığı olan sivil toplum kuruluşları da hükümeti göz ardı edemeyeceği siyasi bir güce sahip.

Bütün koalisyon ortaklarının uzlaştığı djital atılım ise facebook ve google gibi devlerin de dikkatini koalisyon görüşmelerine yöneltti. Almanya’nın her tarafına yapılacak geniş bant ağı, internette telif hakları, araştırmalar ve alt yapı için harcanacak paralar devasa bir djital rantta pastadan pay kapmak isteyen aktörlerin iştahını kabartıyor.

HÜKÜMET MAHALLESİNİN BİTMEYEN STRESİ 

Lobinin faaliyetinin ana merkezi Berlin’de Regierungsviertel (Hükümet mahallesi ) adı verilen bölge. Buradaki cafeler, restoranlar ve otel lobileri büyük pazarlıkların ve ikta turlarının yaşandığı önemli siyasi sahneler. Ancak lobi faaliyetinin ana merkezi federal meclis, eyalet meclisleri ve Avrupa Parlementosu mensuplarının üyesi olduğu Parlementarische Gesellschaft (Parlementerler Topluluğu) binası. Federal Meclisin hemen yanındaki bu tarihi binaya lobiciler ancak milletvekillerinin daveti ile girebiliyor. Bu günlerde bu tür bir davet bütün lobicilerin hayali.

Hükümet mahallesindeki ağır lobi faaliyetlerini yanında dış politik faktörler ve medyada koalisyonun rengini belirleyen diğer faktörler. Hükümet mahallesinin dehlizlerinde yaşan siyasi gerilimi Frankfurter Allgemeine Gazetesi ‚'lobicilerin stresi' başlığı ile okuyucuların aktardı. Bu stress koalisyon arafesinde artsa da hükümet mahallesinde sürekli yaşanan bir rutin. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN