Amerikalılar hedef verecek komuta TSK’da olacak

Amerikalılar hedef verecek komuta TSK’da olacak

ÖSO tarafından 3 gün önce Suriye’nin Çobanbey bölgesinden kovulan ABD askerlerinin bölgede kalması için muhalifler MİT tarafından ikna edildi. Buna göre, operasyonel faaliyette bulunmayacak ABD askerleri sadece uçaklar için IŞİD hedeflerinin koordinatlarını belirleyecek.

KENAN BUTAKIN

Suriye’nin Cerablus bölgesini IŞİD’den temizlemek için başlatılan “Fırat Kalkanı” operasyonunda üç gün önce farklı bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile yapacağı El Bab operasyonu için Çobanbey kasabasına gelen ABD askerleri, ÖSO tarafından kovuldu.  ÖSO içerisindeki bazı grupların protesto ettiği Amerikan Özel Kuvvetleri’ne bağlı askerler, daha sonra ise  Türkiye sınırına yakın bir noktada olan Azez’in Havar Köyü’ne gidip beklemeye başladı. ÖSO çatısı altındaki muhalif gruplardan Şam Cephesi yetkilileri, ABD’nin bölgede üs kurmak isteyebileceği iddialarından dolayı tepki verildiğini ve bu nedenle protesto edildiklerini kaydetti.

15 ASKERDEN OLUŞACAK

KARAR’a konuşan ÖSO çatısı altındaki Şam Cephesi’nin üst düzey bir yetkilisi , ABD askerlerinin bölgede kalmasına tepki gösterilmemesi için muhalif grupların MİT tarafından ikna edildiğini söyledi. ABD askerlerinin operasyonel olarak herhangi bir rolünün olmayacağını söyleyen üst düzey yetkili, “ABD askerlerinin, IŞİD’e ait hedeflerin koordinatlarını belirlemek için bölgede olduğu söylendi.

Sayıları ise 15 kişiden oluşacak. Koalisyon uçaklarının IŞİD noktalarını vurması için, hava koordinasyonu sağlayacaklar. Sadece de bu görev için bölgede kalacakları söylendi” dedi.

FIRAT KALKANI IŞİD’E NEFES ALDIRMIYOR

Fırat Kalkanı Harekatı 26’ncı gününde sınır birliklerinde konuşlu bulunan Fırtına Obüs topları ve ateş destek vasıtalarıyla Suriye’nin Azez ilçesine bağlı Kefrhan ve Baragidah köylerindeki IŞİD mevzileri vurulmaya devam ediyor.

İHA TESPİT EDİYOR

TSK, Türkiye-Suriye sınırında teknolojisi yüksek güvenlik sistemlerini devreye koyarak sınırda adete kuş uçurtmazken, İnsansız Hava Araçları ile gözetleme radar sistemleri sayesinde IŞİD’in Suriye’deki hareketleri tespit edilerek anında koordinasyon merkezine iletiliyor.

25 Nisan 2016 tarihinde Edirne Uzunköprü’de bulanan 102’nci Topçu Alay Komutanlığı’ndan Kilis’e gönderilen Sakarya olarak bilinen Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA), ile  IŞİD mevzileri ateş altına alınıyor.  TSK’nın ateş desteğiyle birlikte Özgür Suriye Ordusu Suriye’nin RAİ bölgesi ile Azez ilçesi kırsalında 3 koldan El Bab tarafına yürüyüşü sürüyor.

7 YARALI HASTANEDE

Fırat Kalkanı Harekatının 26’ıncı gününde çatışmalarda yaralanan 6 Özgür Suriye Ordusu askeri ile kolundan yaralanan bir yaralı Türk askeri ambulanslar ile sınırdan alınarak Kilis Devlet Hastanesi’ne getirildi. Yaralıların tedavisine başlandı. 

RUS VE TÜRK KOMUTANLAR ARASINDA ILETIŞIM HATTI

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Ankara’daki görüşme sırasında iki ülkenin askeri birlikleri arasında kanalların kurulması konusunda anlaşmaya vardılar. Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan haberde, iletişim kanallarının sadece Genelkurmay Başkanları arasında değil, aynı zamanda hava kuvvetleri ve askeri istihbarat arasında da kurulacağı belirtildi. Ayrıca, bu temaslara Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde sürdürülen Fırat Kalkanı operasyonunda yer alan birlikler de dahil edilecek.

Rusya Savunma Bakanlığı Bilgi Departmanı, Gerasimov ve Akar’ın Ankara’da gerçekleşen görüşmelerinin tarafların Suriye’deki durum konusundaki tavırlarının yakınlaşmasına sebep olacağını bildirdi. Bir Türk askeri kaynağın Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, 11 yıl içerisinde ilk kez düzenlenen görüşmenin faydalı geçtiği ve Rusya ile Türkiye’nin askeri işbirliğinin ilerlemesine imkan sağladığı belirtildi.

 İSTANBUL’DA OPERASYON

İstanbul polisi Fatih’te IŞİD  terör örgütü ile bağlantılı olan yabancı uyruklu şüphelilerin adreslerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Azerbaycan, İran, Irak ve Afganistan uyruklu 40 şüpheli gözaltına alındı. Çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi. Emniyette işlemleri devam eden şüphelilerden bazılarının birçok kez Suriye’deki çatışma bölgelerine gittiklerinin belirlendiği bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN