Ankara’da IŞİD’e karşı yeni strateji temasları

Ankara’da IŞİD’e karşı yeni strateji temasları

Türk askeri ve ÖSO’nun El Bab’a girmesiyle bölge hareketlendi. 45 dakikalık Erdoğan-Trump zirvesi sonrası Ankara’ya gelen CIA Başkanı Pompeo, kritik temaslarda bulundu. Pentagon sözcüsü ise IŞİD’e karşı yeni yol haritasının kapağını detay vermeden açtı: Türkiye yeni stratejinin içinde elbette olacak.

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’nun 9 Aralık’tan bu yana terör örgütü IŞİD’i kıskaca aldığı El Bab’da merkeze girilmeye başlandığı sırada Ankara-Washington hattı hareketlendi. ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesinin ardından Ankara’nın yolunu tutan CIA Başkanı Mike Pompeo, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevlileri ile Türk yetkililer tarafından karşılandıktan sonra ABD Büyükelçiliği’ne geçti.

Ardından Milli İstihbarat Teşkilatı’na giden Pompeo burada MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la bir araya geldi. ABD’nin Suriye’deki yeni stratejisini şekillendirdiği dönemde gerçekleşen ziyaret, ‘IŞİD’e karşı Türkiye ile daha etkin işbirliği gözetileceği’ tezini güçlendirdi. Pompeo’nun Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerde ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye verdiği destek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi ve IŞİD’e karşı yürütülen operasyonların ele alınması bekleniyor. Pompeo’nun Ankara temasları öncesi ABD’nin askeri yetkililerinden de peş peşe Türkiye ve IŞİD’le mücadele hakkında açıklamalar geldi.

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, Trump’ın kendilerinden talep ettiği ‘IŞİD’le mücadelede yeni strateji’de Türkiye’nin de bulunduğunu söyledi. ABD’nin diğer yetkilileri de eş zamanlı olarak Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başarılı bulduklarını belirtti. Trump ve Erdoğan’ın 3 gün önce gerçekleşen 45 dakikalık telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Türkiye’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlara vurgu yapılmıştı.

ABD’nin askeri yetkililerinden 24 saat içinde IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar ve Türkiye’yle ilgili açıklamalar geldi.

TÜRKİYE DEĞERLİ BİR ORTAK

ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Eric Pahon, Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda olumlu yönde ilerleyen bir ilişki olduğunu belirterek “Türkiye’yi değerli bir ortak olarak görüyoruz” dedi. El Bab’da yoğun işbirliğine gidildiğini söyleyen Pahon, değerli bir ortak olarak gördükleri Türkiye ile devam eden görüşmeler sonucu operasyonlara daha fazla destek verdiklerini dile getirdi. ABD Başkanı Trump’ın 30 gün içinde IŞİD’le mücadelede yeni konsept geliştirme talebi hakkında da konuşan Pahon “Stratejinin içerisinde elbette ki Türkiye olacaktır çünkü Türkiye IŞİD’le mücadele eden bir ortak. Ancak şu anda duyurulmaya hazır bir plan yok” dedi.

İNANILMAZ BİR İŞ ÇIKARDILAR

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, terör örgütünün El Bab’da çok zor durumda olduğunu söyledi. Hava harekâtlarının üst düzey Türk askeri yetkililerle yapılan koordinasyon sonucu yapıldığını belirten Dorrian, IŞİD’in El Bab’ı bırakmamak için direndğini ve çok fazla militan kaybedeceğini ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye, düşmanı Suriye’nin kuzeyinde tecrit etmek konusunda inanılmaz bir iş çıkardı. Savaşçıların Suriye’ye sızmasını tamamen durdurdular. Rakka’yı önümüzdeki haftalarda tamamen sarmış olacağız. (Kimler yer alacak) Bunlar devam eden görüşmeler. Bekleyip görmemiz gerekir.”

TÜRKİYE'NİN HAKLI ENDİŞELERİ VAR

Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi olan, yeni yönetimde de ABD Başkanı Trump’ın yakın çalışma ekibinde yer alan Brett McGurk, Türkiye’nin IŞİD’e katılmaya çalışan yabancı savaşçıların bölgeye ulaşmasını engellediği için başarılı adımlar attığını söyledi. Türkiye’nin hassasiyetlerinin farkında olduğunu söyleyen Brett McGurk, şöyle konuştu: “Son 2.5 yılda 20 kez Türkiye’yi ziyaret ettim. Orada dengeyi sağlamak çok zor. Bölgede olağandışı bir gerilim var. Bunun için çok dikkatli olmalıyız. Türkiye’nin de çok haklı ciddi ulusal güvenlik endişeleri var. Türkiye bizim NATO müttefikimiz. Bunu aklımızdan çıkarmamalıyız.” 

MUSUL VE RAKKA 6 AYDA BİTER

ABD’nin Irak’taki en yüksek rütbeli komutanı Korgeneral Stephen Townsend, IŞİD’in en güçlü olduğu Irak’ta Musul, Suriye’de Rakka kentlerinin altı ay içinde ele geçireceğini söyledi. İsveç basınında yayımlanan haberlere göre Townsend “Önümüzdeki altı ay içinde hem Musul hem de Rakka operasyonları sona erdirmiş olacağız” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın isteği üzerine Amerikan ordusu IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyi hızlandırmak üzere yeni bir plan hazırlamıştı. Townsend, geçen Aralık ayında Trump iktidara gelmeden önce, IŞİD’in Irak’ta Musul’dan, Suriye’de de Rakka’dan temizlenmesinin iki yıl alabileceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN