Ankara’da Rakka masası

Ankara’da Rakka masası

Milli Savunma Bakanı Işık, El Bab’dan sonraki önceliklerinin Rakka ve Münbiç olduğunu söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı’nın bugün mevkidaşı Akar’la Rakka operasyonunu masaya yatıracağını belirten Işık, Münbiç’teki PKK varlığının da asla kabul edilemeyeceğini belirtti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un bugün Türkiye’ye gelerek Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşeceğini söyledi. Işık “Bu görüşme önemli olacak. Askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek” dedi. Bakan Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için geldiği Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında kritik konulara değindi: 

EL BAB TAMAMEN KUŞATILDI

“Şu anda El Bab tümüyle kuşatılmış durumda. İçeride ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor. Şehir merkezinin DEAŞ unsurlarından temizlenmesi için çok yoğun bir faaliyet var.

 DAHA SONUÇ ALAMADIK

“El Bab’dan sonra Münbiç’teki PYD/PKK unsurlarının tamamının çekilmiş olması bizim arzumuz. Bu noktada ABD ile çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu anda alamadık ama El Bab’dan sonra, Türkiye’nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Münbiç birisi de Rakka. Münbiç’te PKK/PYD varlığını kabul etmeyiz.”

ARAP UNSURLAR KATILSIN

“Rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız yapmanız gereken operasyonu bölgedeki Arap unsurlardan oluşan kuvvetlerle yapmaktır. ABD’nin tavrından farklı olarak biraz daha ‘evet bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirelim’ noktasında gördük.”

 ABD HENÜZ KARAR VERMEDI

“Bugün ABD Genel Kurmay Başkanı, Genel Kurmay Başkanımız ile görüşecek. Önemli bir görüşme olacak. Askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeleri içerecek. Teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak ama ABD bu noktada kesin kararını vermiş değil. Yani biz bu işi PYD unsurları ile yapacağız noktasında değiller.” 

GÜVENLİ BÖLGE GÖRÜŞMESİ

“Bu arada ABD Savunma Bakanı (Matis) da Fırat Kalkanı Harekatı’na daha fazla destek vereceklerini ifade etti. Fransa ve İngiltere Savunma Bakanıyla uçuşa yasak ve güvenli bölgeler için detaylı bir görüşme yaptık. Burada önemsediğimiz nokta Fırat Kalkanı Harekatı ile burada güvenli bölge, uçuşa yasak bölge oluşturulmalı ama bunu fırsat bilerek PYD’nin hakimiyet kurmaya çalıştığı alanlarda da güvenli bölge oluşumunu kabul etmeyeceğimizi kendilerine ifade ettik.”

 OBAMA'DAN FARKLILAR

“Dünkü görüşmeden de çıkardığımız sonuç şu: Amerikan yönetiminin FETÖ’ye bakışı kesinlikle Obama yönetiminden farklı. Darbe girişiminde bulunmuş bir yapının, ABD’de bulunmasını benimsemediklerini ifade ediyorlar. Hatta Matis, bunun bir yargı meselesi olduğunu, Trump’ın aldığı kararın yargıdan nasıl döndüğünü de örnek verdi.”

TERÖRİSTLERİN KUCAĞINDA ÇOCUKLAR VAR

13 Şubat’ta El Bab’da bir askerin şehit düştüğü, dört askerin de yaralandığı saldırıda bacağına şarapnel saplanan Uzman Çavuş Hasan Hüseyin Karataş’ın (25) tedavisi için memleketi Amasya’da nakledildi. Vali Salih Işık’ın ziyaret ettiği yaralı uzman çavuş Karataş, terör örgütü IŞİD’in taktiklerini anlattı: “Bir tane Türk, 50’sine, 100’üne bedel ama işin içerisinde kahpelik, hainlik var. Canlı bombalar var. İntihar ediyor. Kadın kılığına giriyor. Kucağında çocukla geliyor. Yoksa biz bu işi çoktan bitirirdik. Kuşatma tamamlandı. Şehir yüzde 80, yüzde 90 kontrol altında şu anda. 3 gün içinde iyileşirsem yine oraya gideceğim.”

EL BAB'DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Katar’ın başkenti Doha’da gazetecilerle bir araya gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” şeklinde açıklama yaptığı öne sürüldü. Genelkurmay Başkanlığı ise El Bab’da büyük ölçüde kontrolün sağlandığı ve IŞİD unsurlarının temizlenmesine yönelik operasyonun sürdüğünü duyurdu. TSK açıklamasında terör örgütü IŞİD’e ait 278 hedefin vurulduğu, 15 teröristin öldürüldüğü belirtildi. Öte yandan Sputnik’e konuşan bir Genelkurmay yetkilisi “Basında yer alan El Bab’ın tamamen ele geçirildiği yönündeki haberleri yorumlamam zor. Belki de Akar’ı doğru alıntılamamışlardır. El Bab’ın büyük kısmının bizim kontrolümüzde olduğunu doğrulayabilirim. Fakat kasabada çatışmalar devam ediyor” dedi.

'ABD KARA GÜCÜ GÖNDERECEK' İDDİASI

ABD Savunma Bakanlığı’nın Suriye’nin kuzeyine konvansiyonel kara gücü gönderme teklifinde bulunmayı değerlendirdiği iddia edildi. CNN’İN haberinde, ismi açıklanmayan bir savunma yetkilisinin “Bir süreliğine konvansiyonel kara birlikleri Suriye’ye gidebilir” dediği belirtildi. Yetkilinin, konunun ABD Başkanı Trump’ın takdirine kaldığını söylediği kaydedildi. Bir Pentagon yetkilisi ise böyle bir planın söz konusu olmadığını söyledi. Habere göre, ABD kara birliklerinin PKK/PYD’nın Türkiye’nin menfaatlerine zarar vermeyeceği konusunda Ankara’ya teminat verilmesi ve Rakka operasyonuna katılmaları söz konusu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN