Arkasında şampiyon kent bıraktı

Arkasında şampiyon kent bıraktı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevinden istifa eden Ahmet Edip Uğur, rekor yatırımla gitti. Şehir, eylül ayında teşvike bağlanan toplam 697.7 milyon liralık yatırımla mega kent İstanbul ve Ankara’yı geride bıraktı.

Görevinden istifa eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Edip Uğur, rekor yatırımla görevini bıraktı. Bu yıl eylül ayında toplam 697.7 milyon liralık yatırım çeken Balıkesir, İstanbul, Ankara ve İzmir’i solladı. İstanbul eylülde 342 milyon lirada kalırken, Ankara 193.4 milyon ve İzmir 117.2 milyonluk yatırımı ancak çekebildi. Ekonomi Bakanlığı, teşvikli yatırımların eylül ayı bilançosunu açıkladı. Buna göre, söz konusu ayda toplam 5.8 milyarlık yatırım için 564 yatırım projesi teşvike bağlandı. Bunun için 2.1 milyar liralık ithal makine ve teçhizat alımı da öngörülüyor. Sektör dağılımı incelendiğinde, enerjinin teşvikli projelerde ilk sıraya yerleştiği görüldü. Bu kapsamda 6 yeni biyokütle yatırımı teşvike bağlandı. Büyük yatırımlarda dokuma giyim sektörü, 584 milyon lira ile ikinci sırada geldi. Madencilik 400 milyonla üçüncü olmayı başardı. Şehirlere göre incelendiğinde, eylül ayında en fazla yatırımı Balıkesir çekti. Polimetal Madencilik’in 250 milyon liralık dore altın yatırımı ile Şişecam Elyaf Sanayi’nin 330 milyon liralık cam elyafı yatırımı Balıkesir’e yapılacak. Bu iki büyük yatırımın yanı sıra Betek’in 60 milyonluk taşyünü, Kalekim Kimyevi’nin 40  milyonluk boya yatırımları Balıkesir’i eylül ayında tüm iller arasında birinciliğe taşıdı. Balıkesir, Same Deutz Fahr’ın 11.2 milyon liralık, Ercili Gıda’nın soğuk hava depoculuğu konusundaki 6.5 milyon liralık yatırımıyla birlikte toplam 697.7 milyon lira çekti. En çok yatırım alan şehirler arasında Konya, 356 milyon lirayla ikinci sırada geldi. Konya’yı ikinci sıraya taşıyan 7 yatırımdan ikisi büyük yatırım. Bunlardan birini Necmettin Erbakan Üniversitesi, büyüklüğü 114 milyon lira olan tıp fakültesi hastanesi kurarak yapacak. Öte yandan Es-Yel elektrik de 160 milyon liralık yatırımla 52.8 MW güçte rüzgar santrali (RES) kuracak.

Mega kent İstanbul, teşvike bağlanan yatırımlarda 342 milyon liralık projelerle üçüncü sırada yer alırken, Gaziantep 229.4 milyon liralık, Kocaeli 221.3 milyon liralık, Çanakkale 216.1 milyon liralık yatırım almaya başardı. Turizm şehri Antalya’da 221.2 milyonluk yatırım teşvike bağlanırken, başkent Ankara 193.4 milyon lirada kaldı. Eylülde sürpriz yapan illerden biri de Tunceli oldu. Şehir, 140 milyon liralık yatırımla Ankara ve Bursa’nın ardından geldi. Söz konusu yatırım doğalgaz sektöründe planlanıyor. Antalya turizm ve sera, Bursa otomotiv ve tekstil yatırımlarıyla öne çıkıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN