Artık 40 yaş yolun yarısı

Artık 40 yaş yolun yarısı

Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirindeki ‘Yaş 35, yolun yarısı eder’ dizileri günümüzde artık geçerli değil. Ömür uzadı, 40 yaş insan hayatında daha önemli bir dönüm noktası haline geldi. Peki ne yapmalı da fit olmalı ve ileriki yaşlarınızı sağlıklı geçirmelisiniz?

Eğer ileriki yaşlarınızı fit ve sağlıklı geçirmek istiyorsanız 40’ınızda bazı konularda önlem almanız şart. Özellikle düzenli egzersiz yapmak ve yediklerinize dikkat etmeniz çok önemli. Gözlük takmaya, jeanlerinizin içine girememeye başladığınız 40’larınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik, ileriki yaşlarınızda yaşamınızı değiştirebilir. Oxford Üniversitesi’nden Dr. Muir Gray, hayatınızı 40’ınızda şarj etmenizin yöntemlerini sıraladı...

Özellikle yeme-içme konusuna değinen Gray, az yenilmesini, abur cuburun hiç yenilmemesini tavsiye ediyor. Bunun kiloya ve ileriki yıllarda ciddi sağlık problemlerine yol açtığını kaydeden Gray “Abur cubur yiyerek kendinizi inme, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon ve kansere teslim etmeyin” dedi. Tuz ve şekerin azaltılmasını tavsiye eden Gray, zaten bu nedenle paketi parlak tüm gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Alışveriş yapılırken tuz ve şeker açısından satın alınacak ürünlerin içeriğinin incelenmesini tavsiye eden Gray, bu ikisini tüketmemenin sizi gençleştirip daha enerjik yapacağını kaydetti. Hacmi küçük, enerjisi yüksek gıdalardan uzak durmak da Gray’in verdiği bir başka tüyo. Gray, sofradan yüzde 80 tok kalkılmasını, yedikten sonra giydiğiniz pantolunun sizi rahatsız etmemesine dikkat edilmesi gerektiğini de önerdi.

Yediklerinizin yanı sıra hareket etmenin de önemine dikkat çeken Dr. Muir Gray “Haftanın beş günü en az 30 dakika yürüyün. Bu yürüyüşlerden ikisinde mutlaka nefes nefese kalmalısınız, yani tempolu yürümelisiniz. Bu dayanıklılığınızı artırır, kilo vermenize ve kaybettiğiniz kiloyu yeniden almanıza engel olur. Ama yetmez! Her bir saatin sonunda beş dakika ayakta durun. Örneğin TV izlerken reklam aralarında ayakta bekleyin” diye konuştu.

Yapılan araştırmaların Akdeniz tipi beslenmenin kalp krizi ve hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 30 düşürdüğünü belirten Dr. Muir Gray, bazı gıdaların bol bol yenilmesini tavsiye etti: “Günde beş öğün değil, dilerseniz yedi öğün yiyebilirsiniz. Mor renkli olanları tercih edin. Çünkü içindeki polifenollerin uzun yaşamla bağlantısı tespit edildi. Kırmızı lahana, Frenk üzümü, mor karnabahar, mor kuşburnunu tercih edebilirsiniz.” Dr. Muir Gray’in diğer beslenme önerileri ise şöyle:

Kuruyemiş, nohut ve fasulye yağsız protein içerir.

Tam tahıllı ekmek, esmer pirinç lif içerir.

Bakliyat ve mercimeğin içinde inülin adı verilen kimyasal vardır.

Zeytinyağını doymamış yağlar için tüketin.

Bunlardan uzak durun17-01/04/04krr13karnabahar.jpg

Beyaz unlu tüm yiyecekleri beslenmenizden çıkarın.

Doymamış yağların tüketimini azaltın.

Bitkisel yağları artırın. Her bitkinin yağı değil tabii ki. Zeytinyağı ve fındık yağını yiyebilirsiniz. Ama mısırözü yağından uzak durun.

Yağlı balık yiyin.

İçinde hidrojenize edilmiş yani trans yağ bulunan yiyecekleri asla yemeyin.

KİLO VERMENİN 12 BASİT YOLU

* Her hafta aynı saatte tartılın.

* Daha az yiyin, daha çok hareket edin.

* Bir gruba dahil olursanız veya bir arkadaşınızla yaparsanız diyetten daha olumlu sonuç alabilirsiniz.

* Yeterli uyuduğunuzdan emin olun.

* Aceleniz varsa bile yemeğinizi masaya oturarak yiyin.

* Küçük porsiyonlar kullanın.

* Yemeye başlamadan önce 1 dakika bekleyin.

* Her lokmanızdan sonra kaşık, çatal ve bıçağı masaya bırakın.

* Yemek yerken bir şey okumayın, televizyon izlemeyin. Çünkü yemeğinizi bitirseniz bile ne yiyeceğinizi anımsamayacaksınız.

* Dana az oturun. Eğer masa başında çalışıyorsanız sık sık ayakta durmaya özen gösterin.

* Satın aldığınız yiyeceklerin şeker oranlarına bakın.

* Kendinizi yemek olmayan bir ödülle ödüllendirin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN