2017’de sağlık için 22 küçük adım

2017’de sağlık için 22 küçük adım

Atacağınız 22 küçük adım, 2017’de ve sonrasında daha mutlu, huzurlu ve sağlıklı olabilmeniz için aslında büyük adım olabilir. Mesela yemek yapmayı öğrenmek, merdiven çıkmak, dostluk ilişkilerinize önem vermek, beyaz ekmek yemeye veda etmek bunlar arasında.

Yeni yılda yeni kararlar alanlardansanız listemize bir göz atın. İngiliz Independent gazetesi, geçmişte yapılan araştırmalar ışığında günlük hayatınızda alışkanlık haline getirmeniz gereken 22 adımı belirledi. Bu sizin daha sağlıklı ve mutlu kalmanıza yardımcı da olacak. Şeker yemeyi bırakmakla liste başlıyor...

1- Şeker yerine meyve yiyin: İşlenmiş şeker içeren şekerlemelerde ayrıca genelde mısır şurubu kullanılıyor. Meyvede ise doğal şeker var. Aynı zamanda lifli olduğu için içindeki şekeri midenin hazmetmesi daha kolay.

 2- Alışverişe tok gidin: Araştırmalar gösteriyor ki aç karnına alışverişe gidenler aynı zamanda çok fazla sağlıksız gıda satın alıyor. Yemek yemeden alışverişe gitmemeniz öneriliyor.

3- Yemek yapmayı öğrenin: İşin uzmanları evde yemek yapmanın ne yediğinizi bilmeniz, sağlıklı kalmanız, para biriktirmeniz hem de kendiniz için bir şeyler yapmanız adına  son derece yararlı.

4- Kahveyi sade için: Günde en fazla beş fincan kahve içmenin yararlı olduğunu belirten uzmanlar süt, krema, şeker ve diğer tat veren aromaların gereksiz kaloriye yol açtığını söylüyor.

5- Tereyağı yerine ezilmiş avokado kullanın: Sağlıklı yağ içeren avokado aynı zamanda bol miktarda potasyum, magnezyum, C ve E vitamini ile lif zengini.

6- Beyaz ekmeği tam buğday unundan yapılmışla değiştirin: Tam buğday unundan yapılan ekmek, beyaz ekmeğe kıyasla lif bakımından daha zengin. Bu da daha az yiyerek doymanızı sağlar, şekerlerin emilimini yavaşlatarak sindirime yardımcı olur.

7- Bol su için: Bunu daha önce defalarca duydunuz, suyun sayısız yararı var. Su, vücudunuzun sıvılarını dengede tutarak daha fazla enerjiye sahip olmanızı sağlar. Bazı spor uzmanları her yemekten önce içilecek suyun kilo vermeye de yardım ettiğini savunuyor.

8- Hızlı yürüyün: 2013’te yürüyüş yapan 40 bin kişi arasında yapılan bir araştırmaya göre yavaş yürüyenler, hızlı yürüyen akranlarına göre daha yüksek ölüm riskine sahip.

9- Otomobilinizi gideceğiniz yerin biraz uzağına park edin: Ya da gideceğiniz yerden önceki durakta inip yürümek son derece basit bir egzersiz yöntemi. Yürümek kalori yaktığı gibi anksiyete olma riskinizi düşürüyor, kemikleri güçlendiriyor. Aynı zamanda beyin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

10- Merdiven çıkın: Eğer egzersiz yapmaya vaktiniz yoksa kalori yakmanın ve bacak kaslarını güçlendirmenin en kolay yolu merdiven çıkmak.

11- Dişinizi fırçalarken tek ayak üzerinde durun: Yaşlılığa yatırım yapan bir hareket... Bu sağlığınız için kritik olan, özellikle yaşlandığınızda büyük faydasını göreceğiniz dengenizi geliştirecek kolay ve etkili bir yöntem.

12- Ellerinizi yıkayıp kurulayın: Bakterilere karşı alacağınız en basit yöntemlerden biri ellerinizi sabunla yıkamak ve kurulamak.

13- Güneş kremi kullanın: Cilt kanserine karşı alınacak en iyi önlem.

14- Güneş gözlüğü takın: Sadece bir aksesuar değil aynı zamanda gözlerinizi güneşin zararlı ultra viyole ışığından korur. İster yürürken, ister çimde uzanırken isterseniz dışarıda spor yaparken gözünüzden çıkarmayın.

15- Çiçek alın: Ofisiniz biraz sıkıcı mı? İngiltere ve Hollanda’daki iki büyük ticari ofiste bitki etkilerini izleyen araştırmaya göre, bitkileri ofise getirmeniz size kendinizi daha mutlu hissettirecek.

16- Nemlendirici kullanın: İyi bir nemlendirme kuru, pul pul deri cildi önleyebilir. Önemli olan cilt tipinizi bilmeniz.

17- Günde 30 dakika meditasyon yapın: Araştırmalar, meditasyonun stresle baş etmenize, hafızayı geliştirmenize yardımcı olabileceğini, kan basıncınızı düşürdüğünü gösteriyor. 

18- Kitap okuyun: Bilgi dağarcığınızı geliştirmek, stresi azaltmak, daha az internet kullanmak için en etkili yol. 2012’de yapılan bir araştırma kitap okuyanların daha mutlu, az stresli ve gönüllü olmaya diğer kişilerden daha istekli olduğunu ortaya koymuş.

19- Zaman zaman telefonunuzu kapatın: Telefondan gelen ışık, iyi uyku çekmenize etkide bulunacağından yatmadan bir saat önce telefonlardan kaçınmanız iyi bir fikir.

20- Hafta sonu bile her gün aynı saatte uyuyun: Farklı saatlerde uyanıp uyandığınızda, doğal uyku programınızı değişeceğinden ‘jet lag’ denilen rahatsızlığa yol açabilir.

21- Çalışma masanızı pencereye yakın koyun: 2014’teki bir araştırmaya göre ofiste ve evde çalışma masaları pencereye yakın olan kişiler, olmayanlara göre gün içinde daha çok hareket ediyor, geceleri daha iyi uyuyor.

22- Yakın ilişkilerinize önem verin, onları koruyun: Harvard psikologlarının 75 yıllık bir çalışması, yakın ilişkilerin daha mutlu ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu buldu. Sosyal bağlantı eksikliği sigara içmek kadar tehlikeli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN