Lahana yemek için 10 neden

Lahana yemek için 10 neden

Turşudan dolmaya, çorbadan salataya farklı yiyecekler hazırlanabilen beyaz lahananın faydası saymakla bitmiyor: Vitamin ve mineral zengini, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansere karşı koruyor.

Beyaz lahananın faydalarını sıralayan Acıbadem International Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Dilem İrkin Koçan “Toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan beyaz lahanayı turşusundan dolmasına her şekilde tüketerek faydalarından mahrum kalmayın” diyor. İşte Koçan’ın lahanayla ilgili anlattıkları...

1-) Güçlü antioksidan özelliğe sahip: Güçlü  antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıkları ve kanser gibi birçok rahatsızlıktan koruyan beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı. Karaciğer yağlanması ve obeziteye karşı da fayda sağlayan beyaz lahana, zayıflama diyetlerine tok tutucu ve toksinleri arındırıcı özelliğiyle destek oluyor. Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden arındırarak koruyor. 

2-) C vitamini deposu: Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahanayı çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor.

3-) Bağışıklığı güçlendiriyor, hazmı kolaylaştırıyor: Kükürt içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor. Yine içeriğindeki kükürt sayesinde gastrit ve ülsere karşı da koruyor, hazmı kolaylaştırıyor.

4-) Bağırsak sağlığını koruyor: Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı tüketilebilir; hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

5-) Kilo vermeye yardımcı: 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana düşük kalorili sebzelerden. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde iyi bir tercih. Salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir.

6-) Göz sağlığına faydalı: İçeriğindeki beta-karoten A vitaminine dönüşerek gözlerin yaşlanmasını önlüyor, özellikle gece görme fonksiyonlarını artırıyor.

7-) Akne oluşumunu engelliyor: Kükürt içeriği sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlayan beyaz lahana, akne tedavisine destek oluyor, akne oluşumunu engelliyor. Vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak cilt güzelleşmesine destek sağlıyor.

8-) Kemikleri güçlendiriyor: Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını güçlendiriyor. 30 yaşınıza kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskinizi azaltıyor.

9-) Kalbi koruyor, kan basıncını düzenliyor: Potasyum içeriği sayesinde yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyor. Sahip olduğu mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunu dökmemeli, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketmeli.

10-) Toksinlerden arındırıyor: İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahananın bu rolü selülit tedavinde çok önemli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN