Kuru fasulyenin faydaları

Kuru fasulyenin faydaları

Zayıflamak istiyorsanız Danimarkalı bilim insanlarına kulak verin, kırmızı et yerine fasulyeyi tercih edin. Yapılan bir araştırma sonucunda bitkisel protein zengini kuru fasulyedeki lifin açlığı proteinden daha iyi giderdiği kaydedildi.

Protein zengini yiyecekler, sağlıklı zayıflama seçeneği olarak öne çıkıyor, kilo vermek isteyen pek çok kişi özellikle kırmızı et tüketiyor. Fakat Danimarkalı araştırmacılar, bitkisel protein ve lif açısından zengin olan sebzelerin daha uzun süre dolgunluk hissi verdiğini açıkladı.

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bilim adamları, et ve baklagillerin kişinin açlık seviyesini nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaya çalıştı. Çalışmaya 43 erkek katıldı. Bir gruba fasulye, bezelye gibi baklagilden yapılan vejetaryen köftesi diğer gruba dana etinden hazılanmış köfte verildi. Vejetaryen köftesi yiyenler, bir sonraki yemekte yüzde 12 daha az kalori tüketti. Bu da hayvansal proteinle ilgili bir gerçeği ortaya çıkardı. Proteinin liften daha fazla tokluk hissi verdiği, dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olması için protein yüklenmesinin en doğru diyet modeli olduğu düşüncesi yerle bir oldu.

Kopenhag Üniversitesi Beslenme, Egzersiz ve Spor Bölümü’nden Prof. Dr. Anne Raben, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili “Tokluk hissetme konusunda büyük miktarda protein tüketilmesi gerektiğine dair yaygın inanış doğru değilmiş” dedi. Raben daha az protein içeren ve lif açısından zengin yiyeceklerin de bu hissi verdiğini kaydetti. Raben “Protein bakımından zengin baklagillerin farkı dana etinden çok daha fazla lif içermesi. Bu da muhtemelen tokluk hissine katkıda bulundu” diye konuştu.

Sonuçları Food & Nutrition’da yayımlanan araştırmayı yapan bilim insanları et üretiminin sebze yetiştiriciliğinden çok daha zor olduğunu belirterek, sebze bazlı beslenmeyi önerdi. Sonuçlara göre ayrıca sebze yemenin kilo kaybı için uzun vadeli bir temel oluşturabileceği ve sürdürülebilir olduğu kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN